НЗОК насърчава гражданите сами да контролират парите за здраве

Националната здравно-осигурителна каса насърчава гражданите сами да контролират парите за здраве. От днес всеки, който потърси услуга от офис на районна здравна каса в страната, може да получи безплатно уникален код за достъп до електронното си здравно досие. Кодът дава възможност на пациентите да проследят, дали дейностите вписани в досието им са извършени действително. И да сигнализират в здравната каса, ако открият разминавания

Възможност за проверка на електронното си здравно досие пациентите имат от април 2013-а година. От тогава до сега издадените кодове за достъп са само 38 хиляди, съобщиха от здравната каса.

"Идеята изцяло на НЗОК е всеки пациент да има тази активност, да може да си извади такъв уникален код за достъп, за да може и самият той да знае къде му отиват здравните вноски", обясни пред БНТ Мирослава Ченчева от РЗОК - София област.

В досието са отразени всички дейности извършени по време на престой в болница, посещение при личния лекар, при специалист от доболничната помощ и зъболекаря.

Ченчева призова, ако пациентът забележи, че има нередности в това, което вижда в здравното си досие, и той не е ползвал тези услуги, да се обърне към НЗОК, към РЗОК и  да подаде съответната жалба.

Здравната каса от своя страна ще провери дали има злоупотреба и ще информира пациента за резултатите.

За издаването на уникалния код за достъп до електронното досие е нужна само лична карта. Процедурата отнема няколко минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве