Нивото на язовир „Кърджали“ е на 20 сантиметра от преливния ръб

Снимка: Архив

Нивото на язовир „Кърджали“ е на 20 сантиметра от преливния ръб, водоемът не прелива и няма риск за хората и инфраструктурата по поречието на Арда. Това съобщи областният управител на Кърджали Никола Чанев след проверка на място за състоянието на язовира, предаде БНР. В момента работят и четирите турбини на водно-електрическата централа. Заради снеготопенето и дъждовете е повишено нивото и на втория язовир от каскада Арда - „Студен кладенец“. Има готовност при висока приливна вълна да започне контролирано изпускане.

Овладяно е положението и в карнобатското село Сърнево след като във вторник река Русокастренска излезе от коритото си и наводни няколко двора в селото. Диги с пясък попречиха на водата да стигне до домовете им и спасиха имуществото на хората. В момента положението е спокойно и водата вече се оттича. Няма и е нямало бедстващи хора в карнобатското село, но притеснението е голямо, защото случаят не е изолиран, посочи кметският наместник Таня Славова:

"Реката се нуждае от почистване не само от наноси и растителност, а се нуждае и от удълбочване на речното корито". Корекцията би струвала около 300 000 лева, а за почистването от наноси също е необходима специализирана техника, с която общината не разполага, сподели Славова. Нивото на реката се следи денонощно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България