Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Напускащият поста си постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за постигане на мир между Израел и палестинците, като каза, че той е голям, възползва се от новите технологии и включва доста неща, които и двете страни ще харесат, както и такива, които няма да харесат, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Хейли обаче не даде подробности какво точно съдържа дългоочакваният, непубликуван план, подготвен от Джаред Къшнър - зетя на американския президент Доналд Тръмп.

"Той е доста по-дълъг. Съдържа много по-обмислени подробности", каза тя за плана на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Близкия изток.

"Той признава, че реалностите на място в Близкия изток са променени по един силен и важен начин", заяви Хейли, която напуска посланическия пост в края на годината. Тя каза, че е чела плана, който "въвежда нови елементи в дискусията".

По думите й израелците и палестинците, както и страните по света имат избор: да се съсредоточат върху частите, които не харесват, което според нея означава връщане "към проваленото статукво от последните 50 години", или да се съсредоточат върху частите, които харесват, и да допринесат за напредък в мирните преговори.

Хейли каза, че "и двете страни биха имали голяма полза от мирно споразумение, но палестинците биха имали повече полза, а израелците биха рискували повече".

Палестинците са скептични и обвиняват правителството на Тръмп, че заема страната на Израел по основните въпроси, свързани с датиращия от десетилетия конфликт. Те отказват да участват в американските усилия, откакто Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел през декември 2017 г. и премести посолството на САЩ в града.

"Този план ще бъде различен от всички преди това. Решаващият въпрос е дали реакцията към него ще бъде различна", заяви Хейли.

Тя обвини арабските държави, че не превръщат темата за палестинския народ в приоритет.

Британският постоянен представител в ООН Карън Пиърс приветства коментарите на Хейли като потвърждение, че има готов американски план за мир.

Според израелския постоянен представител в ООН Дани Данон САЩ са говорили с Израел да представят плана в началото на следващата година.

Отношението на Израел към Тръмп е доста по-топло, но дори в консервативното правителство на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху има скептицизъм към изгледите за мир.

"Мисля, че различията между израелците и палестинците са твърде големи, за да бъдат преодолени", каза израелската правосъдна министърка Аелет Шакед на конференция в Ерусалим миналия месец.

"Аз лично мисля, че той (мирният план на Тръмп) е загуба на време", заяви тя.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка