Ники Хейли: Нарушаването на примирието в Южна Сирия трябва да спре

Американският постоянен представител в ООН призова Русия да използва влиянието си

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли осъди нарушаването на примирието в Южна Сирия, за което се появиха съобщения, предаде Асошиейтед прес.

"Нарушаването от сирийския режим на примирието в Югозапдна Сирия трябва да спре. Очакваме Русия да използва влиянието си, за да спре нарушенията на сирийския режим, както и всякакви по-нататъшни дестабилизиращи действия в Югозападна и цяла Сирия", заяви тя.

Хейли каза, че накрая Русия ще бъде отговорна за всякакво по-нататъшно изостряне на напрежението в Сирия.

Постоянният представител на САЩ в ООН допълни, че Вашингтон се е споразумял с Москва на югозапад да бъде обособена зона за деескалация, "за да бъде спряно изострянето на конфликта, да бъдат спасени животи, да бъдат създадени условия за безопасно и доброволно завръщане на разселените и в крайна сметка да се тръгне към политическо решение за мир в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН".

Великобритания призова Русия да осигури спазването от Дамаск на режима на спирането на огъня в зоната за деескалация в Югозападна Сирия, предаде ТАСС, като се позова на британския заместник-миинистър на външните работи за Близкия изток Алистър Бърт.

Заместник-министърът изразява безпокойство от името на Лондон от съобщенията за "въздушни и артилерийски атаки на режима на Асад по зоната за деескалация", което е довело "до гибелта на мирни жители и разселване на население". "Военно настъпление на режима в тази зона ще представлява само по себе си крещящо нарушение на режима на спиране на огъня и споразумението за деескалация между Русия, САЩ и Йордания, подписано през ноември и подкрепяно от Великобритания", заяви Бърт.

"Настоятелно приканваме Русия да изпълнява задълженията си по това споразумение и да гарантира, че сирийският режим ще спазва спирането на огъня. Ако това не стане, ще бъде подкопана регионалната стабилност и ще се създаде заплаха от хуманитарна криза", допълни той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова незабавно да бъде прекратено изострянето на бойните действия в Югозападна Сирия, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.

"Тези атаки доведоха до разселването на хиляди цивилни, мнозинството от които се движат към йорданската граница. Генералният секретар е обезпокоен и от значителните рискове от тези офанзиви за регионалната сигурност", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка