Никой не е против втори кабинков лифт в Банско

Валери Симеонов: Изрично цитирам Андрей Ковачев

Бяха разгледани два въпроса - промяната на концесията на ски зоната между държавата и ползвателя, както и промяната на Действащия план на национален парк "Пирин". В едноседмичен срок концесионерът и община Банско трябва да отговорят конкретно на въпросите, поставени от присъстващи на дискусията.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след края на организирана от него кръгла маса по темата в Министерския съвет.

Бяха отхвърлени притесненията на природозащитниците. Те поставиха един-единствен въпрос, който беше за сечта. Всички други въпроси не бяха свързани с екологични притеснения, а с демография, икономика. Абсолютно всички присъстващи се обединиха около това, че трябва да се спрат големите струпвания в станцията на кабинковия лифт. Изрично цитирам Андрей Ковачев, който каза, че не е против втори кабинков лифт.

Обсъждането бе организирано по повод предложението на кмета на община Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по частично изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“. По време на кръглата маса бе обсъден и проектът за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор за „Ски зона с център гр. Банско“. На брифинга присъства и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Днес действащия концесионен договор не отговаря на днешната реалност, зави Димов. Относно плана за управление на "Пирин" Пирин Димов каза, че старият план е изтекъл отдавна, но действа още заради съдебни процедури срещу новия.

Относно бъдещите промени Нено Димов обясни, че ще става въпрос само за разрешаване на ски съоръжения и ски инфраструктура.

Няма да има никакво строителство на сгради, потвърди Валери Симеонов. Според него няма да има проблем с легловата база, защото лифтът само ще намали времето за чакане при качване до пистите.

Нено Димов добави още, че не може да се обсъжда вторият лифт в конкретика, защото няма представено инвестиционно намерение. Причината е, че сега действащият план забранява такива съоръжения. Именно заради това било необходимо неговото частично изменение, както и промяна в концесионния договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика