Николай Банев се свързал с руски лобисти в ареста, телефонът бил вкаран в кутия от сок

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Предложили му сформиране на евраазийска народна партия у нас, той поискал политическо убежище за себе си и децата си

В кутия от натурален сок била вкаран телефон на Николай Банев в ареста. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред БТВ, като поясни, че чрез въпросния телефон се е свързвал с руски лобисти.

"Господин Банев не може да предизвика съчувствие в мен, защото в кутията му за натурален сок преди дни беше намерен телефон. След като се изкара комуникацията, се вижда общуване с руски лобисти. Те му предлагат сформиране на евразийска народна партия в България. Срещу това той иска политическо убежище за себе си и децата си. Това е предателство към собствената държава. Телефонът е намерен от съответните служители на министерството на правосъдието. Направена е експертиза. Това се е случило преди 10 дни", обяви Гешев.

"Обещавана му е адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война се говори, дори е решено от кой роден журналист да започне всичко това", разкри Гешев.

"По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. Много неща са възможни, при положение, че той е имал телефон, дори и да си прехвърли парите. Днес ще уведомим госпожа Цачева за телефона. Ще види експертизите и благодаря на министерството на правосъдието, защото те са си свършили работата и са намерили конкретния телефон", каза още той.

Относно самия арест на Банев във Франция Гешев коментира: "Баневи ги бяхме обявили за издирване доста преди да бъдат задържани. Ние сме осъществили определена процедура по издирване. Не се занимавам с екскурзиите на обвиняемите. Другият вариант беше да чакаме да си дойдат, ако те не си дойдат, щяхте да кажете „Защо не ги задържахте във Франция“, като ги знаехте къде са”.

Прокурорът потвърди, че изнесените в медите СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева според наблюдаващите прокурори съответстват по делото.

"Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това", каза още зам.-главният прокурор.

Той обясни, че скоро се очаква да бъде екстрадиран от Турция Димитър Желязков – Митьо Очите, като обаче предстоят още няколко процедури, сред които и лично президентът Реджеп Ердоган да даде разрешение.

"Турският съд вече е дал съгласие за екстрадиция. След това министърът на правосъдието, вътрешният, външният министър, а накрая и президентът Ердоган. Такава е процедурата. Нали не мислите, че можем да даваме зор на Ердоган", обяви Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право