Николай Бухалов ще изпробва пръв новите драконови лодки в Пловдив (СНИМКИ)

Двукратният олимпийски шампион в едноместното кану от "Барселона 1992" Николай Бухалов и двукратният сребърен медалист в каяка от Игрите в Сидни през 2000 г. Петър Мерков ще са сред първите, които ще се качат и ще изпробват първите в Пловдив две драконови лодки. Те вече са в хангарите на гребния канал и ще са най-новата атракция за жителите и гостите на града под тепетата през летния сезон.

Официалното пускане на драконовите лодки ще бъде на 17 май - Деня на спорта у нас, за когато е насрочено първото състезание на 200 метра между отбори от общинари и пловдивски журналисти.

Двете лодки са изработени по специална поръчка на Община Пловдив в Полша, а стойността им с транспортните разходи е 23 000 лв. Те са плоскодънни и изцяло оборудвани с всички нужни реквизити – 40 гребла, 40 спасителни жилетки и по един барабан.

Екипажът им се състои от 10 гребци, кормчия и барабанчик, който да задава скоростта на гребане. Сега предстои с решение на Общинския съвет да се определи тарифа за ползването им от граждани и да им бъде дадено име, както повелява традицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл