Николай Денков: Даниел Вълчев е виновен за проблема с дипломите от СУ

За проблема с дипломите от Софийския университет, издадени през 2009 г., е виновен Даниел Вълчев, каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков пред БТВ.

В последните дни стана ясно, че има проблем с тези дипломи, когато се налага да бъдат валидирани за кандидатстване в чужбина, защото не са подписани лично от тогавашния ректор на университета проф. Иван Илчев, а им е поставен печат с неговия подпис.

Цялата дейност около това подписване, преподписване, наредбата е по времето, когато министър е Даниел Вълчев и той е трябвало да намери положителен изход от ситуацията, каза Денков.

Освен всичко друго, никой не знае колко са тези дипломи, защото по времето на Вълчев няма регистър на дипломите, добави министърът. Той призова да не се създава истерия, и увери, че МОН ще потърси подходящо решение.

Денчев защити новия метод за балообразуването за кандидатстване след седми клас.

„Имаме балообразуване с точки – до 500. Два от предметите от дипломата влизат в бала с по 50 точки, останалите се получават на базата на националното външно оценяване. Новото в случая е, че освен по училища, балообразуването може да зависи и от конкретните паралелки. Това дава гъвкавост на училищата да предлагат по-специализирани насоки на различните паралелки и по този начин да отговорят на желанията на учениците“, каза гостът.

Според него това е положително развитие и след година – две годни родителите дотолкова ще са свикнали, че няма да има проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование