Министър Николай Денков: Има сериозни проблеми в програмата за наука и образование

В Министерството на образованието и науката пристигна предварително писмо от Европейската комисия във връзка с одита на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), извършен от 24 до 28 октомври 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии. При структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН.

"Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН.", заяви на извънреден брифинг служебният министър на Николай Денков.

"Заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове ние вече подготвяме план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок. Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър.

Ще Ви представим нашия план на специална пресконференция в понеделник, 13 февруари, от 10 часа.

Смятам, че настоящият ръководител на управляващия орган на ОП НОИР г-жа Цветана Герджикова носи пряка отговорност за част от тези проблеми, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка.", каза още Денков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование