Николай Копринков - ТРУД-овак в президентството

Бившият кмет на пловдивското село Труд и каращ трети мандат като общински съветник от БСП в ОбС-Марица Николай Копринков ще бъде част от екипа на президента Румен Радев и секретар по вътрешната политика и гражданското общество. 38-годишният лидер на БСП в община Марица бе сред най-активните участници в кандидатпрезидентската кампания на генерала от ВВС, с когото се познава още от времето, когато новият държавен глава служеше в авиационната база в съседното на Труд село Граф Игнатиево.

Доскоро Труд бе известно като селото на двойниците на видни родни политици - шефката на местното читалище Кръстина Стайкова често е бъркана с председателката на 43-тото народно събрание Цецка Цачева заради невероятната прилика между двете, докато екскметът Николай Копринков е оприличаван на настоящия лидер на ПЕС (Партията на европейските социалисти) Сергей Станишев. Според приятелите, роднините и съселяните на Николай Копринков той и Сергей Станишев преди години били като две капки вода. Но напоследък голямата прилика между двамата сякаш започнала да изчезва - особено след тежкия мандат като премиер и последвалите вътрешнопартийни битки Станишев имал постоянно уморен вид, докато редовият соцактивист запазил свежарското си излъчване. Разликата от 12 години между двамата съпартийци също си казала думата, и затова напоследък хората от Труд и в БСП все по-рядко говорят за Николай Копринков като за двойника на Сергей Станишев. А и роденият на 27 декември 1978 г. Николай Копринков напоследък сякаш предпочита сам да гради име и авторитет и да върви по своя собствен път, който вече го доведе до президентската институция и до поста секретар на новия държавен глава по вътрешната политика и гражданското общество.

В този ресор 38-годишният Николай Копринков плува в свои води, след като натрупа богат опит покрай трите си мандата като общински съветник в ОбС-Марица и един в периода 2011-2015 г. като кмет на село Труд, където живее със съпругата си Теодора и двете си дъщерички Диана и Стелияна. Бившият хандбалист е бакалавър по физическо възпитание, магистър по публична администрация, защита на информацията и социални дейности в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и посланик на добра воля към фондация „Помогни на нуждаещите се“. Владее писмено и говоримо френски и английски език, които практикува и по време на полярна експедиция до Антарктида преди няколко години.

Николай Копринков е най-младият старейшина в историята на ОбС-Марица, в който влиза от листата на БСП едва 24-годишен. На 32 години е избран за кмет на едно от най-големите села не само в Пловдивска област, но и в цяла България - Труд. За 4 години с подкрепата на местните хора успява да промени видимо облика на близкото до Пловдив селище - ремонтирани и асфалтирани са куп улици, направени са тротоари, монтирано е ново осветление и е поставено видеонаблюдение на входно-изходните артерии на селото. На пътя Пловдив - Карлово, минаващ през Труд, е монтирана светофарна уредба с цел намаляване на инцидентите с жители на селото и за по-голяма безопасност. По време на кметския мандат на Николай Копринков Труд се сдобива с нова сграда за детска ясла, в целодневната детска градина в селото е направен основен ремонт и е разкрита нова група, а за малчуганите са изградени 10 детски площадки. Със засаждането на 500 рози и над 120 дървета е облагородена околната среда в селото, чиито улици се почистват редовно, а тревните площи се поддържат в добър вид. Общността в Труд също е възродена и жителите му започват да празнуват заедно всички празници. Младият кмет печели доверието на своите съселяни, след като без много шум успява да парира още в зародиш опитите на Цар Киро и фамилията му да купят имоти в землището на Труд и се преселят да живеят там, след като кланът Рашкови бе натирен от жителите на Катуница.

Николай Копринков иска да пренесе успешния си управленски модел от Труд във всяко село от общината. И през 2015 г. закономерно бе издигнат за кандидат за кмет на община Марица от БСП, чийто общински лидер е от 2013 г. При този свой първи опит обаче младият кандидат на левицата остана втори след подкрепения от ГЕРБ Димитър Иванов, заместник-председател на националното ръководство на ПП „Обединени земеделци“. Почти всички с право на глас в Труд дадоха вота си за своя човек, но Димитър Иванов успя да наваксва в останалите 18 села от община Марица. Амбициозната управленска програма на червения кандидат за общински кмет не остана обаче незабелязана и така се стигна до поканата да стане част от екипа на кандидатпрезидентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. По време на предизборната кампания Николай Копринков показа размах и бе сред най-дейните, сътворили „сензацията“. Успява да вземе, макар и задочен реванш за загубата си на местните избори година по-рано - цялата Пловдивска област и ширналата се по средата на Тракийската низина община Марица „почервеняха“ през есента на 2016 г.

Шампион по хандбал и полярник

Хандбалът е първата голяма страст на Николай Копринков, който дори става републикански шампион за момчета с тима на родното си село - ХК „Труд“, и е обявен за най-добър вратар на турнира. 38-годишният екскмет на Труд продължава да пази на хандбалния тим на ветераните на Пловдив. До 2010 г. Николай Копринков е регионален координатор за областите Пловдив и Пазарджик на Министерството на физическото възпитание и спорта, впоследствие и на Министерството на образованието, младежта и науката. Част е от 17-ата българска полярна експедиция в Антарктида и редовен домакин на сбирките на съмишлениците на проф. Христо Пимпирев преди всяко тръгване.

ЗА НЕГО

Истински патриот

За Николай Копринков мога да говоря само със суперлативи - свястно момче, сериозен мъж и истински патриот. С каквото и да се захване, го върши като хората и се раздава нацяло. Познавам майка му и цялата му рода още от времето преди 12-13 години, когато имах фуражен завод в Труд, и спокойно мога да кажа, че Николай Копринков има много здрави семейни основи.

Георги Гергов, областен лидер на БСП-Пловдив

Обича предизвикателствата

Сериозен и отговорен човек, който обича предизвикателствата и не се плаши от тях. На последните местни избори беше мой опонент, но го познавам още докато беше общински съветник от левицата в местния парламент на община Марица, преди да стане кмет на село Труд. Радвам се, че от нашата селска община имаме представител в екипа на новия президент Румен Радев, и се надявам Николай Копринков да помогне с каквото може за разрешаването на сериозните регионални проблеми, които имаме. Той много добре ги знае, защото довчера беше общински съветник. Искрено му желая успех на новия пост.

Димитър Иванов, втори мандат кмет на община Марица от ПП „Обединени земеделци“ и ГЕРБ

Взема най-подходящите решения

Познавам Николай Копринков от 2013 г., когато се засякохме с него в политическото училище „Димитър Паница“. Диалогичен и сърдечен човек. Добър организатор, който се вслушва в мнението на останалите, балансира между интересите на различни хора и успява да вземе най-подходящите решения, които да удовлетворяват всички страни. Добро попадение за президентската институция.

Тодор Кръстев (ПП ГЕРБ), кмет на район „Сердика“ в София

Подготвен млад човек

Подготвен млад човек, познаващ проблемите на местното управление и регионалното развитие като общински съветник и селски кмет. Участието в кандидатпрезидентската кампания му помогна да обогати още повече познанията си в тази сфера.

Манол Генов, депутат от „БСП - лява България“ в 43-тото народно събрание

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети