Николай Михайлов - Любимец 13

Николай Михайлов се завърна в “Левски”. 30-годишният вратар е юноша на “сините”, като в кариерата си има 15 мача за клуба, а във витрината му - две титли от родния шампионат с 26-кратните шампиони, Купата на България и Суперкупа на страната. Има злато и с “Твенте”. Михайлов напусна “Герена” през лятото на 2007-а. Преди това си отбеляза автогол срещу “Вердер” (Бремен) в мач от груповата фаза на Шампионската лига. Сега Михайлов се завръща, за да покаже, че онази грешка е плод на неговата 18-годишна възраст. И не само той трябва да спаси своята кариера, но и да заличи вратарската криза в “Левски”.

Николай Михайлов е Любимец 13. Фаталното число е сред неговите любими, а и обича да го носи на своя гръб. Дали символиката към цифрата или заради неговата фамилия, около 30-годишният играч постоянно се шуми. Често го забъркват в скандали, а и всички гледат на Ники “по друг начин”. И това не е от вчера. Той е трето поколение вратар с фамилията Михайлов и то в отбор като “Левски”. Баща му Борислав Михайлов и неговият дядо Бисер оставиха следа, не само на “Герена”, но и в българския футбол като цяло. Може би и заради това са големите очаквания към него.

Ники е роден през 1988 година. Юноша е на “Левски”. Дебютира за “сините” в мач за Купата на България срещу “Несебър” (5:0) под ръководството на Станимир Стоилов. Може би това е само статистика, но не е така. Първите минути в мъжкия футбол с екипа на “сините” Михайлов записва когато е... 16-годишен. На седемнайсет дебютира в Европа. Пази при загубата от “Оксер” във Франция с 1:2 в мач от турнира за Купата на УЕФА, сега Лига Европа.

Кариерата му тръгва нагоре, макар и на такава крехка възраст. През 2006-та дебютира при селекционер Христо Стоичков и в националния отбор на България.

При всеки възход, има и падения, особено при него. Михайлов започна от първата минута срещу немския “Вердер” (Бремен) в мач от групите на Шампионската лига, но си отбеляза нелеп автогол. На почивката бе сменен. И докато в Европа при подобна ситуация всички биха подкрепили грешника, у нас не е така. Феновете на “Левски” го набедиха за загубата. За капак Михайлов претърпя и катастрофа. Талантът обърна по таван луксозна кола на столичен булевард. Нещо, което тотално отприщи злобата към него.

И докато в България доста фенове са на мнение, че фамилията му играе роля в развитието, в Европа изобщо не е така. И първият трансфер на Михайлов не закъснява. През месец юни 2007 “Левски” обяви, че продава своята юноша на “Ливърпул”. А две месеца по-рано отборът на Рафаел Бенитес беше загубил финал в Шампионската лига. Михайлов започва подготовка с “мърсисайдци”. Тогава съдбата му нанася нов удар. Той не получава работна виза на Острова и се налага да премине под наем в холандския “Твенте”. Но точно там българинът се развива и достига своя връх в кариерата. През 2010-а холандците откупуват стража за 1,8 млн. евро. Михайлов започва да пази във всеки мач. В края на шампионата отборът финишира на второ място, само на 2 точки от “Аякс”. Българският вратар обаче е избран за №1 на своя пост в Ередивизи. Признанието у нас не закъснява. Коронясан е за Футболист на годината през 2011-а, като зад себе си оставя звездните Стилиян Петров и Димитър Бербатов.

Името на стража все повече се обсъжда за трансфер във всички топ първенства - Англия, Италия, Испания, Франция и Германия. В крайна сметка играчът отива във... “Верона”. Малко преди това претърпява нова катастрофа, този път верижна. Впоследствие се разбира, че неговата кола, участвала в ПТП-то всъщност е шофирана от друг. Това обаче е напълно достатъчно за злите езици, които започват да бълват по негов адрес нова порция миазми.

По това време името му все по-често е свързвано с най-актуалните плеймейтки у нас. Донякъде и той самият помага за клюките. Това се случва, когато звездата на Николета Лозанова вече е изгряла. Двамата са гаджета още по времето на стража в “Левски”. Впоследствие се разделят и Михайлов топли един креват с фолкдивата Алисия, дългогодишна приятелка на Валери Божинов, негов приятел и съотборник в националния тим. Нападателят пък не остава по-назад и вдига сватба с Николета Лозанова. Кариерата на Михайлов зацикля и след само един мач в рамките на година за “Верона” преминава в турския “Мерсин”. Постепенно секват и повиквателните за националния отбор по футбол.

Последният пълен сезон за стража в игра е през 2016/2017. Тогава “Мерсин” е изпаднал и се състезава във втора турска дивизия. През декември миналата година Михайлов подписа с кипърския “Омония”, където изигра 10 мача. От лятото е без отбор. Последният му официален мач е от април тази година.

Преди да подпише с “Омония” стражът преговаряше с “Левски”. Година по-късно, все пак, Михайлов се договори със “сините”. Готов е да покаже, че качествата му са по-силни от слуховете, а и до него отново е Николета Лозанова, голямата му любов. И ако времето, в което 30-годишният футболист бе далеч от терените бъде броено, като падение, значи хубавите дни за стража тепърва предстоят.

 

Чака дебют през 2019

Почти сигурно Николай Михайлов ще дебютира за “Левски” през новата 2019-та година. Той започва тренировки от днес. Ще бъде картотекиран веднага, след като жълтата му карта пристигне.

“До три седмици се надявам да съм във форма - каза Михайлов. - Чувствам се много добре. Искам да благодаря на Спас Русев и цялото ръководство. Амбициран съм да помогна с опита си, който натрупах в чужбина. Липсват отличията, но отборът е добър с много качествен треньор. Има леки затруднения, но нещата могат да се изчистят. Грешки се допускат, но не могат да се обвиняват само вратарите. От чужденците познавам Жерсон Кабрал, с когото сме играли заедно в “Твенте”. Нямам търпение да започна тренировки”.

 

За него

Започна като нападател

Моят баща повлия върху избора на Николай да стане вратар. Тогава бяхме в Рединг, а Ники беше на 9 години. Започна в юношите на отбора и в атака, но в един момент в градината имахме врата. Баща ми го пробваше първо там, после в хола на мокета. Пробваше го, казваше му, че трябва да стане вратар. Според мен Николай нямаше колебание.

Борислав Михайлов, баща на стража и шеф на БФС

 

Той е перде

Трябва да му се даде шанс, да застанат зад него, да го подкрепят и да бъдат с него. Той е перде, такъв вратар е, че психически е много силен. Първо трябва да си върне формата и съм сигурен, че нещата ще се получат. В „Левски“ не само като вратар, и като полеви, не е лесно, нормално е.

Валери Божинов, приятел на Михайлов

 

Мечтата на всяка жена

С Ники никога не сме имали лоши отношения. Винаги сме били в перфектни, напук на всичко и всички. Ники е такъв мъж, за какъвто всяка жена мечтае!

Николета Лозанова, приятелка на футболиста

 

Доказан е в Европа

Доказан вратар е в Европа. Той обаче е с наднормено тегло. Трябва да свали килограмите, после ще говорим за подготвителен процес. Проблемът при него е, че е сбъркал някога във времето. Но за нещо, случило се преди 12 години, няма нужда изобщо да се коментира. Щом си се доказал в Европа, трябва да го направиш и в България, но тук е малко по-трудно.

Валентин Захариев, треньор на вратарите в “Левски”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ