Николай Нанков: Ако няма оферти за ТОЛ-системата, ще удължим срока

Нашата основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да не изпадаме в хипотези. Ако срокът е кратък и няма подадени оферти днес до 17.00 часа, както е обявена процедурата, ще удължим срока отново. Това каза регионалният министър Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание за обществената поръчка за ТОЛ-система.

„Срокът за подаване на оферти е удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен“, обясни той.

„Нека да видим дали днес ще има подадени оферти. Ако няма подадени оферти, може да го пуснем 7-дневно. Предният път се обжалва именно заради 7-дневния срок. Сега предполагам, че се обжалва заради еднодневния срок“, коментира министърът.

Според него явно лобито, което иска България да не въвежда моделът на ТОЛ-такси и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни фатки.

„Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева“, посочи Николай Нанков.

„Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за ТОЛ-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата“, коментира той.

„Факт е, че ТОЛ-системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане“, обясни регионалният министър.

„Отговорите на всички въпроси, които ми се задават в зала, ще дойдат когато имаме въведена смесена система на ТОЛ-такси и електронни винетки и когато приходите в бюджета справедливо и респективно нараснат неколкократно“, каза още Николай Нанков.

В момента 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ. Прогнозите са, че от ТОЛ-такси още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева.

Според регионалния министър пътният сектор ще може да се самофинансира, да се самоиздържа, няма да разчитаме на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на фона от ЕС. Ще има необходимия ресурс за изграждане на нови отсечки, рехабилитация и качествено поддържане.

Относно това дали МРРБ е загубило ценен кадър в лицето на зам.-министъра, който подаде оставка, Николай Нанков заяви – „не съм работил с колегата, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията като основни качества, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам личните профили и неща. Нямам още заместник, но трябва изключително много на МРРБ“, каза още регионалният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България