Николай Нанков заминава към Тетевен

В Тетевенско, където е обявено бедствено положение заради наводнения от проливните дъждове, отново заваля, съобщи БТВ. Местните хора се притесняват домовете им да не се наводнят за пореден път.

Междувременно стана ясно, че регионалният министър Николай Нанков заминава към Тетевен и засегнатите села Гложене и Градежница.

Той уточни, че приоритетно ще се работи за възстановяване на инфраструктурата, а след това ще се оценяват щетите. Засегната е най-вече общинска инфраструктура.

По думите на Нанков причина за бедствието са обилните валежи от 99 л. на кв/м, които са паднали в района.

Успокоява се ситуацията след пороите в тетевенските села Глогово и Градежница. Разчистен е и пътят до село Черни Вит, който беше затрупан от свлачище през нощта, обяви пред БНР кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева.

Бедственото положение в района остава, след като през изминалото денонощие паднаха близо 100 литра дъжд на кв. м. Водната стихия взе една жертва, а много населени места останаха без ток. В момента няма бедстващи хора, поясни Мадлена Бояджиева.

Голяма част от пораженията след пороя от миналото денонощие са преодолени. Вече е укрепен пътят между селата Глогово и Градешница, които вчера бяха най-тежко засегнати. Всичките около 20 пострадали къщи вече са отводнени. Започва работа за осигуряване на подход за автомобили към двете махали, които бяха откъснати заради срутването на мостове. В двете махали има общо около 300 души, които разполагат с достатъчно хранителни запаси и вода, увери градоначалникът. Няма спешно нуждаещи се от медицинска помощ.

Нощните валежи временно са откъснали и село Черни Вит, пътят е бил блокиран от вода и свлачище, но към момента е пробит и достъпът е възстановен, допълни Мадлена Бояджиева.

Днес комисии започват обход на засегнатите населени места, за да регистрират и описват щетите, които тепърва ще се остойностяват, посочи Бояджиева.

Заради дъждовете под 24-часово наблюдение има при язовир "Ивайловград". Под непрекъснато наблюдение е и нивото на река Марица.

Българското външно министерство вече предупреди властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България