Николай Нанков, зам.-министър на МРРБ: Осигурени са 1.350 млрд. лева за магистрала "Хемус" до Велико Търново

За изграждането на 136 км на магистрала "Хемус" от Плевен-Ловеч до Велико Търново са осигурени 1.350 млрд лева с ДДС, които включват и проектирането. Парите са на специална сметка в БНБ и ще се изразходват само за автомагистралата, каза във Варна зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Той посочи, че това е най-ниска цена на километър, теренът е много сложен, като включва и три тунелни съоръжения. След Великден ще бъдат направени две първи копки в участъка между Плевен и Ловеч и на пътен възел "Боаза" към Тетевен. С подготвените промени в Закона за държавната собственост по отношение на размера на обезщетенията ще спестим близо година за отчуждителните процедури, които са най-тежки в този процес по отношение на националните обекти, каквато е АМ "Хемус", посочи Нанков. Те бавят участъка Белокопитово-Буховци, коментира той. В 2021 г. трябва да се приключи магистралата от Плевен до Ловеч, а 2022-2023 г. и до Велико Търново.

Тази година започване изграждането на естакада за укрепване на свлачището в местността "Трифон Зарезан", заради което панорамният път за Златни пясъци е затворен вече 20 години. Има одобрен проект за съоръжението от Експертен съвет, а необходимите 15 млн. лева с ДДС ще бъдат осигурени от бюджета на АПИ, в който тази година има 100 млн. лева за аварийни мероприятия при свлачища и срутища, каза зам.-министърът.

До началото на сезона 4-5 юни трябва да приключи превантивен ремонт на Аспаруховия мост. По отношение на изграждане на втори Аспарухов мост с европейски пари Нанков каза: "Брюксел да не една каса, която стои и чака някой да я отвори. Аз първо искам да попитам къде са тези 700 млн. лева за втори мост? Едно е научната фантастика, друго са реалните, обективните възможности".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България