Николай Нанков: Имаме цели градове с водопроводи над 60 години

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30-40 години. Имаме дори цели градове с водопроводи над 60 години. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред журналисти.

Около 30% от населението няма достъп до канализационни услуги и малко под 1% е лишен от достъп до водоснабдяване, добави той

Нанков посочи, че услугата пречистване на отпадни води е скъпо удоволствие: „Голяма част от повишаването на цената на водата се дължат именно на тази услуга, която в някои райони на България все още не беше налична, както в Ямбол например".

По думите му, с предстоящите проекти, канализацията ще покрие почти всички изисквания на европейските регламенти за свързаност на населени места.

„Започва нов етап, който ще стартира в рамките на тази година като изпълнение на проекти, в размер на 1,6 млрд. лв. по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти ВиК операторите. Досега, в предишния програмен период общините кандидатстваха и бяха бенефициенти, но оттук нататък бенефициенти ще бъдат ВиК операторите. Има и още един проблем, освен климатичните промени, и това е все по-голямата концентрация в световен мащаб на население в големите градове“, заяви Нанков.

До края на юни месец ще бъде внесен за обществено обсъждане Законът за ВиК, който е изцяло нов закон. "Все още имаме някои разминавания с част от бранша, но ще ги изчистим“, коментира регионалният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България