Николай Нанков: Магистрала "Струма" ще е готова напълно в средата на 2023 г.

През 2019 година ще стартира строителството на най-тежкия участък от АМ „Струма“, а в средата на 2023 г. магистралата ще бъде напълно завършена . Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков по повод одобрението на апликационната форма за проекта.

1060 дни, почти 3 години, е срокът за изпълнение на тунела, на останалите съоръжения е 600 дни, обясни той. За тунела „Железница“ има обявена обществена поръчка, разделена на 3 обособени позиции.

„Най-радващата новина е, че не с национално финансиране, а с европейски средства ще бъде изградена магистралата. Националните средства, които към момента бяха разходени, ще се сертифицират и възстановят по линия на европейската програма. По-добра новина за АМ „Струма“ в последните месеци едва ли е имало“, коментира Николай Нанков.

„Върнахме отново доверието на ЕК. Знаете какви периоди преживяхме през февруари, когато изчезваха документи за обществени поръчки за тунела „Железница“. Мисля, че със съвместни усилия това не оказа негативно влияние, а напротив - вчера резултатът в Брюксел беше перфектен“, заяви министърът.

Новото трасе в посока София ще минава източно от дефилето и ще е с магистрални габарити и ограничена скорост на движение, а старият път през дефилето ще бъде разширен и към него ще се изгради необходимата екологична инфраструктура“. „Скоростта ще бъде 80 км с всички необходими ограничения, за да гарантираме в максимална степен безопасността на преминаване“, уточни Николай Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика