Николай Нанков: От понеделник започват дейностите по укрепване на пътя за Рилския манастир

От понеделник започват дейностите по укрепване скатовете на пътя за Рилския манастир. Това съобщи пред журналисти министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след като по-рано през деня взе участие в честването на големия празник Успение на свети Иван Рилски в Рилския манастир и извърши инспекция на място на състоянието на срутището на пътя до светата обител.

„Трябваше да започнем по-рано, но не можеше, защото метеорологичните условия не го позволяваха – склонът бе силно преовлажнен. От понеделник започват дейностите. Първо с Горското стопанство в района, Рилската света обител, РИОСВ – Благоевград и Югозападно държавно предприятие ще бъде съгласувано изсичането на дърветата в горния склон на свлачището, където имаме да извършим укрепителни мероприятия. След това с алпинисти ще започне обрушването на скатовете и поставянето на мрежи“, каза още министър Нанков.

Той добави, че поетапно ще бъде затварян пътят в делничните дни, като „прозорците“ за пропускане на автомобили ще бъдат съобразени с трафика в района. „Целта е алпинистите да могат да работят безопасно“, посочи министър Нанков.

По думите му това са краткосрочните мерки, които ще бъдат предприети за разрешаване на проблема.

За около 40 – 50 дни, при пълна мобилизация, ще успеем напълно да обрушим и укрепим с мрежи скатовете по пътя за Рилския манастир, за да може да пуснем движението и в двете платна, обяви Нанков.

„В момента готвим задание, което съгласуваме с Геозащита – Перник. То е за цялостен инвестиционен проект, с който ще укрепим трайно целия скат. Решението за укрепването ще бъде дадено от самите проектанти – дали ще бъде с пилоти, с анкери, с габиони, но през 2019 година предстои цялостно укрепване на склона, така че необходимите мерки са взети“, посочи още министър Нанков.

Той заяви, че му се е искало дейностите да започнат по-рано и да са завършени преди празниците, но заради валежите това не е било възможно. „Още не знаем каква ще е цената за дейностите. Тя ще бъде определена при изготвянето на самия проект“, добави Николай Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България