Николай Нанков: Поройните дъждове нанесоха щети за десетки милиони левове

Свлачището при Тикале в Смолянско е над 7 млн. лева

Щети за десетки милиони левове са нанесени на Републиканската пътна мрежа вследствие на поройните дъждове от последните 2 месеца. Това каза пред журналисти регионалният министър Николай Нанков във връзка с щетите от поройните дъждове през последните 2 месеца. „Първоначално средствата, които бяха отпуснати са в рамките на около 500 000 лева за първоначалните щети и аварийното укрепване. Всичко друго е публикувано и всичко като поражения ще бъде отчетено от комисията“, заяви той.

На въпрос какви средства ще са необходими за възстановяването на републиканската пътна инфраструктура, увредена от поройните дъждове, министър Нанков заяви: „Ако трябва да направим анализ на всички увредени пътни участъци от Републиканската пътна мрежа за последните 2 месеца говорим за няколко десетки милиона лева. Само в Тетевенско общинската и държавната инфраструктура, увредена от дъждовете, без тези от последната седмица, са на 6 млн. лева. Самото свлачище при Тикале в Смолянско ни е над 7 млн. лева“.

Нанков допълни, че държавата ще отпусне толкова пари, колкото са нужни за възстановяване на щетите от поройните дъждове. „Държавата ще отпусне толкова пари, колкото са нужни. Хубавото в случая е, че колкото и да е лимитиран бюджетът на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, покриваме щетите. Както и в Мизия, така и в Тетевен, така и на колегите от АПИ в Смолянско. Само за Тетевен са 6.2 млн. лева, за Мизия говорим за около 3 млн., в Дупница имахме около 600 000 лева за общински улици. Проблемът е, че вече трябва повече да мислим за превенция, а не да се реагира след съответните събития“, заяви той.

„Нормативни промени бяха направени през 2015 година. Променихме закона в свлачищни райони да не се строи без изградена канализация – дъждовна такава и ред други превантивни мерки", обясни министърът.

"Факт е, че в бъдеще ще сме все по-често свидетели на подобни неблагоприятни явления. Строителен контрол се прилага по тези места от колегата от ДНСК и от Общинска администрация. Ако отидем по Северното Черноморие ще видим, че основно проблемите там са тежките свлачища. Огромни свлачища и стотици милиони, необходими за тяхното укрепване са във връзка със антропогенно натоварване – тоест строителство през 80-те и 90-те години“, заяви още министър Нанков.

На въпрос колко време ще е необходимо да се възстанови разрушената инфраструктура, министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви: „В голяма част от ситуациите реагираме мигновено. В Мизия на 5-тия ден започнахме да полагаме асфалт. В Тетевен също изключително бърза реакция – и от Областно пътно управление и от Общината. В рамките на седмици до месец ще бъдат възстановени щетите там. За свлачището в Смолян е необходимо време и много тежки укрепителни мероприятия. Не е лесно укрепването там“.

„55 млн. лв. са инвестирани, при обявена цена от 90. Спестили сме почти 40 млн. лв. В проценти са пак почти толкова. Ако сравним с автомагистрала „Люлин“ 2006 г., същия терен и със същите съоръжения говорихме за около 8 млн. евро на километър, тук говорим за под 3 млн. Евро на км. имаме почти три пъти разлика в цената. Това не е за сметка на качеството. Ще удължим гаранционните срокове с поне 3 години“, коментира още министър Нанков.

„Участъкът между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“ ще е в експлоатация през септември, около 7 месеца предсрочно. До края на месеца търгуваме участъка от п.в. „Боаза“ до Ловеч – Плевен. Три етапа, три участъка – 52 км. Докрая на годината останалите 83 км до Велико Търново. На 15 август с премиера ще направим първа копка на изток от Белокопитово до Буховци, между Шумен и Търговище“, каза още регионалният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България