Николай Нанков: След наводненията работим и по версия за неспазени предписания на ДАМТН

Факт е, че имаме силен интензитет на падналите валежи - на места и над 200 литра на кв. метър. Извършва се обаче и проверка за смъртните случаи, областният управител е сезирал прокуратурата. И днес предстоят анализи каква е вероятността водният ад да е от неизправни микроязовири. Това заяви пред БНТ регионалният министър Николай Нанков.

"От 2016 г. имаме ДАМТН като отговарящ орган за водоемите, експертите дават предписания, собствениците са длъжни да спазват тези предписания. Една от версиите, по които се работи, е неизпълнение на такива предписания", поясни Нанков.

Нанков каза, че инфраструктурата е наистина в трагично състояние. Още на 25 октомври са били почиствания свличания на земна маса по АМ "Тракия". Все още обаче има проблем по републиканската пътна мрежа, основно пътя Бургас-Средец, където движението се извършва еднопосочно в рамките на 400 метра, заради пропадания на земна маса. В рамките на населените места положението е трагично, с техника и работна сила се опитваме да помогнем на хората.

По думите му най-засегнати от водната стихия са селата Равнец, Черни връх, Полски извор и Ливада. В Горно изворово е потопена пречиствателната станция. Още вчера отпуснахме 400 000 лв за община Бургас и 600 000 за община Камено. Тези средства са за най-неотложните щети от гледна точка на инфраструктура и засегнати имоти.

Всички потенциално опасни дерета в община Камено бяха предварително почистени, в момента тази политика се извършва и се развива в огромен дефицит на финансов ресурс, каза още Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България