Николай Нанков: Тол таксите ще обхващат не повече от 2/3 от пътната мрежа

Предвижда се пътищата, които ще попаднат в обхвата на тол таксите, да не са повече от 2/3 от републиканската пътна мрежа. Който натоварва повече пътната мрежа, той ще плаща повече, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред БНТ.

Всички тунелни тръби ще бъдат ремонтирани, отбеляза още той.

Има избран изпълнител за тол системата, има срокове, които ще се опитаме да спазим. Процедурата ще приключи най-вероятно в следващите седмици, добави Нанков.

„Предварително изпълнение ще поискаме за тол системата, важен ни е всеки ден за въвеждане на тол системата, ще заведем дело срещу жалбоподателите, които злоупотребяваха, за да саботират кампанията.“, коментира регионалният министър.

Той обясни, че леките автомобили няма да усетят въвеждане на тол таксите, по-силно ще го усетят тежкотоварните.

А приходите от тол системата ще се разходват за поддръжка на пътната инфраструктура и за строежа на нови скоростни отсечки от републиканската пътна мрежа, открои регионалният министър.

По думите му всички тунелни тръби ще бъдат ремонтирани.

„Имаше повишена задименост в тунел "Витиня", но зачестихме завъртането на вентилаторите, но това се случва понеже са на ръчно управление вентилаторите заради ремонта на тръбата в посока София.“, обясни той.

Ремонтът на тунел "Траянови врата" ще започне през пролетта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България