Николай Нанков: 7 месеца е срокът за проектиране на тол системата

7 месеца е срокът за проектиране и изграждане на тол системата, включително въвеждането й в експлоатация, и още 12 месеца одитиране, оценка на ефективността и за корекции, ако са необходими. Общо 19 месеца за изпълнение на договора. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков пред БТВ.

„За 7 месеца тол системата ще бъде изградена навсякъде в страната“, обясни той. „Днес подписваме дългоочаквания договор за изграждането и внедряването на тол системата след почти 2 години ходене по мъките относно процедурите“, заяви Николай Нанков.

„На етап внедряване и изграждане на тол системата трябва да бъдат извършени 2 специфични и много важни дейности за самото й функциониране. На първо място изборът на обхват от републикански пътища, които ще попаднат под тол системата“, посочи регионалият министър.

„Разглеждани са варианти от около 8 хил. км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вариант до почти 75% от всички републикански пътища, който съм убеден, че няма да бъде избран“, уточни той.

„Втората много важна задача е тарифирането, какви ще бъдат ставките за преминаването по отделните пътища. Трябва да стане много ясно на гражданите, че тол таксата е само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За леките автомобили остават винетките, но не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните“, обясни Николай Нанков.

„Имаме различни анализи от страна на Световната банка за приходите. Още първата година целта ни е да постигнем приходи от около 1 млрд. лева, понястоящем събираме около 350 млн. лева“, коментира той. „2017 година е рекордна за приходи от постъпления от винетки, без да увеличаваме цената, имаме с около 700 хил. лева винетки повече като брой и с 25 млн. лева повече приходи“, заяви министърът.

„С тол таксата и смесената система трябва да стане ясно, че няма да повишаваме цените на електронните винетки“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България