Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около София

Столична община да изиска информация за охраната на водоемите около София и да обяви публично резултатите от нея за спокойствие на гражданите. За това настоява общинският съветник от групата на БСП Николай Николов, който е член на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС.

"Столична община е в правото си да организира и насрещна проверка, коментира общинският съветник от БСП. - И трябва да го направи. Също така ще предложа на следващото заседание на Комисията по обществен ред и сигурност с колегите да посетим водоемите и лично да проверим каква е охраната им. Според актуалната наредба има специални изисквания за санитарно-охранителните зони. Тези обекти попадат в първа категория от гледна точка на националната сигурност и трябва да бъдат пазени стриктно".

Николай Николов засегна и темата за киберсигурността, която засяга и системите, обслужващи водоемите. "Как е гарантирана сигурността на тези електронни системи в пречиствателните станции и как са защитени от евентуален пробив, попита още общинският съветник от БСП. - Предвид коментираната през уикенда тема за състоянието на питейната вода в София, Столична община е длъжна да изиска информация за охраната на системите. Гражданите на София пък са в правото си да искат доказателства, че сигурността на водата, която потребяват, е гарантирана. Хората не трябва да имат и капка съмнение, че водата, която пият, е опасна за живота и здравето им".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика