Никола Груевски е осъден на две години затвор

Апелативният съд в Скопие потвърди окончателно присъдата от две години затвор за бившия македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

Груевски е осъден за злоупотреба с влияние при покупката на луксозен автомобил за бившия помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски, предаде БНР. Апелативният съд уважи жалбата на Поповски и намали неговото наказание от 6,5 на 4,5 години затвор.

Прокурорът Гаврило Бубевски заяви, че Груевски има две седмици да се предаде за изтърпяване на наказанието. „Това може да стане днес или утре или в рамките на 15 дни“, заяви той.

Груевски коментира решението на съда, като каза, че става дума за „класическо политическо преследване“. Той посочи, че още не е получил решението и че ще използва всички правни възможности, с които разполага.

Запитан дали може да се очаква да гласува в парламента, за да се спаси но някакъв начин от затвора, Груевски каза, че няма да подкрепи промените в конституцията.

Такива са необходими, за да влезе в сила договорът с Гърция за промяна в името на Република Македония, което ще отвори пътя за членството на страната в НАТО и ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа