Никола Груевски няма да се яви в затвора в скопския квартал Шутка

Макар на 8 ноември да изтича крайният срок, в който бившият премиер на Македония Никола Груевски трябва да се предаде за изпълнението на присъдата по делото „Танк“, той няма да се яви в затвора в скопския квартал Шуто Оризари, съобщи електронното издание на местния „Фокус“.

От сряда в Наказателния съд в Скопие е започнало да постъпват жалби от целия екип адвокати на Груевски срещу решението на съдията по делото, който отказа да отложи изтърпяване на присъдата. Очаква се в рамките на деня в съда да бъде внесена жалба и от самия Груевски, с което ще започне да тече тридневен срок, в който органът ще трябва да се произнесе за отлагането на изпълнението на наказанието.

С подаването на жалбата изпълнението на присъдата се отлага автоматично, в зависимост от времето, необходимо за вземане на решението, но най-много до три дни. Това произтича от чл. 91 на Закона за изпълнение на наказанията.

Същият член обаче гласи, че Наказателният съвет е длъжен да вземе решение по жалбата в рамките на три дни, което означава, че то трябва да бъде обявено не по-късно от понеделник, 12 ноември. Ако отново бъде отхвърлен апела, бившият македонски премиер влиза в затвора.

Груевски търси спасение и във Върховния съд, но все още не може да предприеме конкретни стъпки, защото делото засега се гледа в Наказателния съд.

Бившият министър-председател на Македония бе осъден на две години затвор за закупуването на „Мерцедес“ на стойност 580 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа