Николина Ангелкова: Държавите от Западните Балкани с директни самолетни линии

В контекста на развитието на туризма на ЕС, иновациите и добрите връзки, страната ни представя днес идеята държавите от Западните Балкани да имат директни самолетни линии помежду си. Това заяви преди срещата на високо равнище и неформалния съвет "Туризъм и икономически растеж" министър Николина Ангелкова.

"И във вчерашните индивидуални срещи, които имах с министрите на туризма, коментирахме възможността за откриване на директни авиолинии между, на първо място, столиците и разбира се след това и другите градове. Изключително важно е това за свързаността", аргументира се Ангелкова.

Така първата среща на високо равнище от календара на европредседателството ни отново е с акцент Балкани. Гости в НДК са и министрите на туризма на съседни страни, които са извън ЕС. Делегатите днес обсъждат как да бъдат подобрени резултатите на европейският туризъм и ЕС да постигне устойчив растежа в сферата.

За България е много важно, че неформалният съвет по Туризъм се случва още в началото на нашето председателство, каза преди заседанието Ангелкова. Страните от Западните Балканите пък са поканени, за да дадат своите идеи за интегрирането на региона в ЕС именно чрез туризма, допълни министърът.

На заседанията днес се обсъжда и обща европейска онлайн платформа, представяща туризма на съюза. Ще се търсят концепции как китайските туристи да бъдат привлечени към Европа.

2018 е годината „ЕС-Китай” и освен, че Китай е един от основните пазари, особено в сектор туризъм, повече от 180 000 000 китайци пътуват, заяви Ангелкова.

По-голямата чат от тях в Европа и за нас е много важно да обсъдим как ние, като съюз, можем да бъдем представени като една дестинация на китайския пазар. Това е изключително важно, за да можем да привлечем китайски туристи трайно към Европа. И всъщност – комбинираните пакети, това ще бъде друга тема, в която включително обсъждаме възможността за създаване на различни лъчове с маршрути, един от тях може да бъде така нареченият балкански маршрут, който ние да представим за Далечния изток, коментира министърът на туризма.

Говорейки за Турция - тя е изключително важен пазар за България, особено в сектор „Туризъм“, каза още Николина Ангелкова.

„Повече от 636 000 чуждестранни турски туристи са посетили страната. Турция е наш съсед, добър и важен партньор, както за икономиката на нашата страна, така и за други секторни политики, които правителството води. За да се присъедини една държава към ЕС, е необходимо да отговаря на редица условия. Знаете, че процесът и диалогът между ЕС и Турция е изключително интензивен. Включително и на 26 март под егидата на българския премиер и президент на Съвета на ЕС Бойко Борисов ще се организира среща на високо ниво във Варна в присъствието на г-н Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, Ердоган“, заяви Ангелкова.

По думите ѝ там ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва да отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването.

„Турция е важен наш партньор и затова особено и в сектор „Туризъм“ присъствието на министъра на туризма и културата днес на тази среща в Турция е важно за бъдещото ни сътрудничество. Очакваме и тази година да имаме ръст от турски туристи, не само през зимата, но и през лятото, а и целогодишно“, каза още Николина Ангелкова.

В неформалния съвет днес участват още еврокомисараят Елжбета Бенковска и министри от над 25 държави. Заседанието от срещата на високо пък откри председателят на НС Цвета Караянчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика