Николина Ангелкова - Рекордьорът

Когато фактите говорят и критиците мълчат. Като министър на туризма Николина Ангелкова изпрати рекордна 2016 година, в която туристите от чужбина надминаха населението на страната. В цифри - над 8,2 млн. гости, без транзитно преминалите, което е годишен ръст от 16,2%. В пари - приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за годината са 3 283 000 000 евро или с 15% отгоре.

След кратка пауза извън ведомството заради служебния кабинет, Николина Ангелкова върви смело към нови постижения. Целта, която обеща да преследва, е 10% повече туристи през 2017 година в сравнение с рекордната 2016-а. И понеже туризмът ври и кипи отсега, част от бранша определи прогнозата й като скромна. Не случайно преди началото на летния сезон сме все по-интересни за страни като Германия, Полша, Чехия, Франция, Холандия... Пред “Труд” Ангелкова признава, че добрите резултати в туризма, освен плод на синхронизирана институционална работа, са продължение на целенасочени политики от предходни години. И това не е случайно, защото тя е министър на туризма от края на 2014-а до началото на 2017-а година, преди премиерът Бойко Борисов да й гласува ново доверие в началото на миналия месец. Колеги на Ангелкова се шегуват, че с дипломатическите си способности и биография тя спокойно може да бъде и успешен външен министър.

Ангелкова е възпитаник на Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри “Развитие на лидерски умения”. Магистър по право от УНСС. Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. През март 2014 г. е избрана от Световния икономически форум за един от 214-те млади световни лидери (Young Global Leaders).

Туристическият световен елит цени Ангелкова. Без значение дали става дума за среща на Световна организация по туризъм към ООН или за участие в поредната международна туристическа борса, министърът се радва на вниманието на президенти, крале, принцове и посланици. Все контакти, които носят престиж за нея като ръководител и за страната като партньор в развитието на устойчив международен туризъм.

В сектора, разбира се, не всичко е розово. Още от първия си ден като нов-стар министър Ангелкова завари 102 плажа по морето без стопанин и тръгна да гони вятъра, за да намали поне частично броя на ивиците, за които трябва да се грижи държавата.

Ангелкова признава, че фокус на работата й ще е и борбата със сивия сектор в туризма. И както всички могат да видят чрез телевизионните репортажи, още преди да започнат да слагат чадърите, министърът е на проверка от плаж на плаж, от курорт на курорт, а действията, които предприемат институциите по нейна команда показват, че приказките за борба с нелоялната конкуренция не са просто пожелателни.

По пътя към разчистването на туристическия двор на страната Ангелкова преследва и друга своя мисия - създаване на единна система за туристическа информация, която да обменя данни между хотелите, Националната агенция по приходите и МВР. И въпреки че нещата стават с много спънки пътят в тази посока е начертан.

“Трябва да бъдем целогодишна устойчива туристическа дестинация – България на 4 сезона и да сме в топ 5 на страните от Югоизточна Европа”, обяви пред журналисти тя преди дни. И в преследване на тази мечта, вратите на кабинета на Ангелкова са отворени за всички заинтересовани.

Хора от бранша, който е всичко друго, но не и обединен, признават, че има ли наболял проблем, дребен или основен, той бързо набира гласност при министъра. Друг е въпросът как може да се чуе гласа на представители на общо 180 неправителствени организации, голяма част от които от години дърпат чергата, наслоена с тежък корпоративен прах.

На Ангелкова със сигурност й предстои още много работа – наближило е времето предложенията за промени в Закона за туризма да бъдат внесени в Народното събрание, на вратата чукат нови регламентации за апартаментните комплекси и къщите за гости. Министърът се ангажира и с промени в механизма, по който общините инвестират в курортите на тяхна територия. Има и още, и още... Колегите й в министерството обаче са сигурни, че тя ще се справи. Защото спечели доверието на бранша.

ЗА НЕЯ

На прав път е

Политиката е важна за развитието на туристическата индустрия на всяка страна. За първи път имаме повторно доверие на управленец в туризма, а доброто управление се гради и върху грешките. Човек прави опити, после се поправя и накрая постига целите си, така, че тя е на правилен път. С Ангелкова диалогът е добър по нашите приоритети.

Румен Драганов,

директор на Института за анализи и оценки в туризма

Победителите не ги съдят

Аз съм й фен. Много инициативна, борбена, амбициозна. Пиша и само шестици, съвсем сериозно. Определено е победителка, а победителите не ги съдят. Освен, че чакаме втора рекордна година в туризма, вратите й винаги са били отровени за бизнеса.

Благой Рагин,

председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите

Бързо настъпва и върви напред

Плахо влезе в системата, но много бързо настъпва. Върви напред. Има качества, щом е избрана за министър за втори път. Показателите са добри. Подкрепя и неправителствените организации. Имаме общи идеи, допирни точки. А по морето вече ври и кипи и това не е случайно.

Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз за балнео и СПА туризъм

Ще продължим да работим заедно

Благодарих лично на Николина Ангелкова за това, че е създала институцията Министерство на туризма. Такива ръстове не са постигани въобще. Това се дължи на последователната политика и на туристическия бизнес, както и на добрата политика, която се води на национално ниво. Ще продължим да работим заедно.

Стела Балтова,

бивш служебен министър

на туризма

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети