Николина Ангелкова: Скоро ще посрещаме над 10 млн. чужди туристи годишно

Новите винено-кулинарни, СПА и културно-исторически маршрути, които Министерството на туризма промотира за удължаване на сезона по Черноморието, вече дават резултат, съобщи във Варна министър Николина Ангелкова.

"Водещите туроператори "Томас Кук" и "ТУИ" искат да стартират чартъри догодина още от април. За първите 7 месеца на годината сме посрещнали 5,2 млн. чужденци и при устойчивите ръстове на летния и зимен туризъм, които поддържаме вече трета година, се надявам ако не тази година, то през 2019 г. у нас да почиват над 10 млн. туристи от други държави", обясни Ангелкова.

Тя отчете, че само за юни и юли страната ни е била предпочетена от 2,6 млн. чужденци, което потвърждава прогнозите за 5% повече гости на морето за целия летен сезон. Най-голям ръст отчита пазар Румъния, тъй като предпочелите българските плажове съседи са се увеличили с 34% спрямо миналата година. Следват Германия, Русия, Великобритания и Полша. Сривът на турската лира и връщането на Египет и Тунис на пазара като основни конкуренти на България, ще е предизвикателство при започналото вече договаряне за лято 2019, призна министърът.

"Устойчивият ръст на немските туристи през последните 2 г., масираните интегрирани рекламни кампании и строителството на нови 5-звездни хотели, които са най-търсени от чужденците, обаче ни дават основание да считаме, че ще запазим нивото, които сме постигнали и което ни утвърждава като дестинация с добро качество на разумна цена", прогнозира Ангелкова. Тя добави, че предварителните заявки за зимния сезон сочат между 5 и 10 на сто повече гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България