Никюп се побратимява със село в Северна Франция

Великотърновското село Никюп ще се побратимява със село в Северна Франция.

Официално договорът за приятелските взаимоотношения ще се подпише през май, когато делегация от село Ондувил ще пристигне у нас.Това съобщи кметицата на Никюп Йорданка Атанасова.

"До този контакт се стигна благодарение на едно семейство пенсионери от Франция, които много харесват България.През 2013 година се запознах случайно с Моник и Жан Жак Дюфо, които посетиха древноримския град Никополис ад Иструм и Никюп. Разменихме си електронните адреси и оттогава започна активна кореспонденция. Тогава те ме свързаха и с кмета на тяхното село - Жан Клод Роланд, и бях поканена през май тази година да посетя Ондувил", разказа Атанасова.

Тя се срещнала с кметския екип, с който разговаряли за местното самоуправление в двете държави, за бюджетите на населените места, за инфраструктурата. Тя била посрещната сърдечно и се впечатлила, че навсякъде присъствало българското знаме. По думите й селото, което се намира в Северна Франция, било много уредено и с отлична инфраструктура. Там работи и фабрика за хигиенни продукти, която била една от водещите по качество в света. Съвсем наскоро кметицата получила като подарък оттам кашони с бели, зелени и червени салфетки, за да аранжира по празници българския трикольор.

Атанасова допълва, че управлението в селото е по-различно от българските села. Управата се състои от кмет и двама заместник- кмета, които пък консултират 11-членен екип от съветници на доброволни начала. Моник Дюфо е една от съветничките на кметския екип.

Йорданка Атанасова вече е подготвила проектодоговора за побратимяване и го е изпратила за одобрение на френските си колеги, като очаква окончателния му вариант на 10 януари. Според нашето законодателство, тя ще внесе до кмета на Велико Търново Даниел Панов документа, за да я упълномощи да го подпише, а накрая Общинският съвет ще го одобри на сесия.

"В това отношение кметовете на селата във Франция са автономни да подписват такива документи", посочи Атанасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България