НИМ възражда храм в Албания

Националният исторически музей (НИМ) възражда български храм в Източна Албания. Той се намира в село Стеблево в областта Голо бърдо, известна с това, че е населена с нашенци. Църквата „Свети Николай“ е построена преди 300 години и е разрушена по време на комунистическото управление на Енвер Ходжа.

Преди известно време ръководителят на една от големите организации на албанските българи г-н Хаджи Пируши създава инициативен комитет за възстановяване на храма. С малко средства и помощ от дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет на Република България и Националния исторически музей, както и с доброволни дарения на местните българи - пари и материали, църквата „Св. Николай” е възстановена. „За съжаление парите са стигнали дотук. За да бъде осветен храмът и да функционира пълноценно, трябват иконостас, икони, да се купи църковна утвар и богослужебни книги“, съобщават от НИМ.

Националният исторически музей се е нагърбил с тази задача нао база на богатия си опит. „Досега сме реставрирали или построили наново 34 църкви“, каза Божидар Димитров. Разбира се НИМ ще разчита и на помощ от родолюбиви граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини