Нинова: Ако ни бъде предоставена собствеността на Бузлуджа, ще спрем разрухата на паметника

"Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците на България"

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов предлага на БСП да й прехвърли безвъзмездно собствеността върху Дом паметник Бузлуджа. Решихме да приемем това предложение по две причини. Първо - различни правителства от различни партии не се грижат за паметниците на България години наред, а те са важна част от историята, но и от настоящето, заяви Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на БСП.

Паметниците възпитават младите хора в уважение към предците ни. Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците. Затова започнахме кампания за възстановяване на всички войнишки паметници в България. Второ - Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти през годините. То е и архитектурна ценност и не можем повече да гледаме как се руши. Затова, ако ни бъде предоставена собствеността, първата ни стъпка ще бъде да покрием покрива и да затворим, и да обезопасим паметника, да спрем разрухата. Срещнахме се с архитект Георги Стоилов, който има авторски права и с някои от художниците, творили на Бузлуджа, и с тяхно съгласие обсъждаме варианти за реставрацията и възстановяването на паметника. В екипите ни участват и млади архитекти и художници.

Получихме покана за среща от министъра на регионалното развитие. В четвъртък наш екип ще бъде на тази среща с очакване да се уточни процедурата за придобиване на собствеността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България