Нинова: Вотът на недоверие вече има своята роля, но мерките са палиативни

Снимки: Денислав Стойчев

Вотът на недоверие вече има своята роля - искаме промяната чрез свалянето на кабинета и да изградим алтернативата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след като заедно с депутати от "БСП за България" внесе в деловодството на парламента искането за вот на недоверие към правителството за провал на политиката в областта на околната среда и водите. Под него са се подписали 78 народни представители само от левицата.

Внесохме 40 страници мотиви, обяви пред журналисти Нинова. Тя коментира, че вотът вече е успешен, но предприетите мерки са палиативни.

Снимки: Денислав Стойчев

„Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне. Вотът на недоверие вече има своята роля. Сигурни сме, че ако не бяхме го внесли и не бяхме така поставили темата, много от нещата, които последваха нямаше да се случат", каза тя.

"Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем. Ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир „Тича“, добави Нинова.

„За кратко време от около месец напоследък правителството на Борисов получи три европейски наказания. За пръв път може би от своите приятели в Европа българското правителство получава такива удари. България е осъдена вече в съда за замърсения въздух при това проблемът е стар. Гледа се в Европа и съда още от 2017 г. Жалкото е, че някои от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха изкарва смъртоносни пари. Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си“, допълни Нинова.

Тя обърна внимание, че ЕК започва да се занимава с въпроси за лекарствата и защо в частните болници са продавани на много по-висока цена. „Третият е гордостта на Борисов – връщането на парите за автомагистрала „Струма“, обясни Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика