Нинова за председателя на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер: Недоумявам как политик от такъв ранг може да заблуждава така

Нинова

“Търся вашата подкрепя по тема, която е изключително актуална за нас в момента. Вие сами ще видите протестите на българските превозвачи и напрежението по отношение на “Пакет за мобилност”. Педложението на г-н Макрон e дискриминационно”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата на левите лидери и министър-председатели от ЕС и Западните Балкани, съобщават от БСП. Сред присъстващите бяха премиерите на Гърция - Алексис Ципрас; Малта - Джоузеф Мускат; на Република Македония - Зоран Заев, Португалия - Антонио Коща.

image1

Според Нинова въпросното предложение на практика задълбочава различията между европейските държави и посяга на основен принцип на Европа- за свободното движение на стоки и хора. “Търся вашата подкрепа да намерим разумния вариант и  решението, в този му вид, да не бъде приемано. За България това означава хиляди български семейства да пострадат, стотици фирми да фалират", каза още лидерът на БСП. “Големите защитават своите интереси, но аз съм тук да защитя българския национален интерес”, заяви Нинова. Тя коментира и казаното от председателя на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, че ЕНП, с нейните депутати, ще подкрепят България и няма да гласуват това решение. “Недоумявам как политик от такъв ранг може да заблуждава така. Вчера негови депутати подкрепиха пакета за мобилност в комисията по транспорт в Европейския парламент. Съмнявам се, че г-жа Меркел ще оттегли подкрепата си за решението. Нека, като политическо семейство, да се обединим и помогнем не само на по-малките държави, а да отстояваме принципите - за свободно движение на стоки и хора в Европа, принципа за Европа - общ дом, а не на няколко скорости”, призова Нинова.

“В следващите месеци ни предстоят много решения за бъдещето на Европа - Брекзит, бюджета за следващия програмен период- приоритетите и тяхното финансиране. Тревожи ни фактът, че говорим за разширяване, говорим за сближаване, но в проекта за бюджет се намаляват средствата точно за кохезионната политика с 5%. Това за нас е неприемливо. По този начин вместо да се сближава стандартът на живот в различните държави, ще се увеличат различията”, заяви oщe лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещат. “Нашият социален стълб, който като политически семейство наложихме, не получава сериозно финансово отражение в бюджетната рамка за следващия период”, допълни тя. Нинова посочи като положителен пример повечето средства за програма Еразъм, но подчерта, че това не е достатъчно. “Няма политики, заложени за преодоляване на бедността и неравенствата, които са големите проблеми на народите ни. Много от европейските държави вече изразиха несъгласие и с орязването на парите за селскостопанската политика.

“За съжаление, българското правителство приема всичко безрезервно за едно потупване по рамото, но аз ви призовавам- ние да се обединим, като партии от едно политическо семейство, като наши премиери и като един да защитим принципите на ЕС за равнопоставеност, за справедливост, за солидарност. Най-вече ми се иска думите на всички политици- че се грижим за хората, да не бъдат голи декларации, а да се напълнят със съдържание”, каза още Нинова.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика