Нинова копа́ гроб на ГЕРБ и накрая сама падна в него

БСП отива на избори за нов лидер

След като два месеца председателят на БСП Корнелия Нинова говореше от сутрин до вечер за оставката на правителството и на премиера Бойко Борисов, след загубата на евроизборите от червените, сама се принуди да обяви, че подава такава. На пресконференцията на „Позитано” 20 обаче соцлидерката не обяви, че напуска поста. А ще председателства БСП, докато Националният съвет на партията започне процедура за изготвянето на правилата за избор на нов председател. След като пленумът бъде готов с правилата, тя ще освободи поста, но ще участва в състезанието за лидер на БСП.

Нинова свиква Националния съвет днес и обяви, че ще внесе няколко предложения за обсъждане. Освен избор на нов председател, сред тях ще бъде и връщане на БСП в Народното събрание, придружено от внасяне на промени в закона за КПКОНПИ, за избор на нов европейски прокурор и правомощията за избор на главен прокурор. Нинова допълнително обясни, че ще продължи да изпълнява правомощията си до началото на вътрешната кампания за решаващото гласуване, което според предложението є за първи път ще бъде пряко: "Пряк избор по подобие на президентския. За пръв път ще гласуват всички членове. Ще се явя на избор пред цялата партия заедно с всички други кандидати. Ако Националният съвет одобри предложението, ще изготвим правила за избора, начин на правене на кампанията на кандидатите за председател, срок и време", обяви Нинова. Допълнителна интрига в БСП ще внесе и преброяването на преференциите, тъй като социалисти вече коментират, че има предварителни данни за разместване в подредбата на червената листа.

Според 100-процентното паралелно преброяване на „Алфа Рисърч”, ГЕРБ печелят 7 места в европарламента, БСП - 5, ДПС – 3, а ВМРО – 2. "Демократична България" остава под бариерата с 5,7 процента от вота.

 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов:

Със сигурност знам, че трябва да променяме и партията

„Със сигурност това, което знам, е, че непрекъснато трябва да променяме и партията и всеки ден да показваме това, което сме направили, защото времето е динамично, появяват се нови политически играчи и в Европа, и у нас, с традиционни и еднообразни предизборни кампании това не може да се случи”. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов преи вчерашната си обиколка на инфраструктурни обекти в Габрово.

„Искам да кажа на избирателите – още веднъж благодаря, защото си направиха труда да отидат до урните и да дадат своя глас. И още днес да им покажа какво правим, защото го правим в тяхно име”, подчерта Борисов.

„Благодаря на хората, че не се подведоха по тази злоба, тази жлъч и всичко останало”, заяви министър-председателят.

„Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не повдигнаха”, коментира отминалата кампания Борисов.

Той обобщи и резултатите до този момент, като заяви, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и се радва на подкрепа сред най-младите, сред хората от средната възраст и работещите. Това, по думите му ангажира кабинета да се работи още по-активно за образованието на българите в чужбина.

”Никой не ме изненада, изненада ме злобата. Просто все едно играха за последно, прекрачиха всички граници", заяви премиерът Борисов в отговор на журналистически въпрос относно нападките на БСП по време на кампанията.

Днес премиерът Борисов ще участва в Неформална работна вечеря на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел. Лидерите на страните членки на ЕС ще обсъдят резултата от гласуването и ще започнат процеса по номиниране на ръководителите на институциите на ЕС.

 

В сравнение с евровота през 2014 г.

ГЕРБ взима 2 области повече

Социалистите „крадат” Добрич, Плевен и Ямбол

ГЕРБ печели изборите в 22 области в страната, докато през 2014 г. партията е била първа сила в 20 области. Една от новите области, в която хората са дали повече от гласовете си за ГЕРБ, е Враца, където на предишния вот е водела БСП. Такова е положението и в Кюстендил и Монтана. ГЕРБ взимат и Пазарджик и Смолян, където преди това лидери са били ДПС.

В същото време Добрич отива при БСП, докато през 2014 г. гласовете са били в полза на ГЕРБ. Левицата взима и Плевен, и Ямбол, където също през 2014 г. са гласували за партията на Борисов. Така на този вот БСП печели отново в 4 области, както е било и на предишния вот за европарламент.

На този вот ДПС взима 5 области – Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Кърджали, докато преди 4 години движението печели в 2 области повече - Пазарджик и Смолян.

 

Гласовете от чужбина нямат и 2 процента

Едва 24 739 българи заявили вота си зад граница

Ниската избирателна активност в чужбина от нашите сънародници ще постави под въпрос разкриването на нови секции за следващи избори.

Избирателите извън страната се оказаха под 2%, въпреки факта, че Министерството на външните работи организира общо 191 избирателни секции зад граница. Едва 1.27% българи в чужбина са заявили своя вот в деня на избора за нов Европейски парламент. Анализатори коментираха, че бройката от около 24 739 българи е близък до жителите на Нови пазар. Според данни на ЦИК при 100% обработени протоколи на секциите извън страната "Демократична България" печели 28.76% от гласовете, ГЕРБ - 22.16%, БСП – 15.42%.

Справката сочи още, че за ВМРО са гласували 7.06%, за ПП „Възраждане” - 4.26%, за ДПС - 4.06%, за „Път на младите” - 3.09%. Десислава Иванчева е подкрепена от 2.96% от гласувалите извън страната, а ВОЛЯ от 2.09%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика