Нинова към премиера: Не можете да проведете нито една модерна реформа като хората

Снимки: Пламен Стоименов

Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, обслужващи тол системата, които ще приберат 32 млн. лева. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова по повод поисканото от левицата изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно въвеждането на тол системата. "Г-н премиер, не можете да проведете нито една модерна реформа като хората", обърна се тя към Борисов.

Всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата и имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето с поне три цели - държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш - яснота, конкретност, улеснение, а хората по-качествени пътища, отбеляза Нинова. "Какво обаче се получи от тези добри намерения? Хаос, напрежение и протести", коментира тя. "Три пъти стартирате системата, три пъти - хаос", посочи тя.

Нинова отбеляза, че частните фирми, които ще обслужват системата, ще получат 32 млн. лева, които са можели да влязат в бюджета. Още по-лошо - частни оператори ще държат цялата информация за транспортното движение на стоки, на хора и услуги в България, посочи тя. По думите й транспортните фирми са в пълна неяснота какво ги чака от 1 март.

Министерският съвет прие постановление, с което определи обхвата на пътищата, и изненадващо там се оказа, че кварталите на София трябва да плащат, за да отидат до центъра, малките населени места около Пловдив, Русе и други големи градове също да плащат за двеста метра отсечка, за да пътуват до общинския център, посочи лидерът на БСП. Тя обвини правителството, че прехвърля отговорности на общините, без те да имат финанси в бюджета, за да ги изпълнят.

Всички реформи са допълнително натоварване с плащания от хората, без срещу това да има подобряване на услугата, за която плащат, а всъщност печалбите от тези допълнително събрани пари отиват в частни джобове, заключи Нинова.

Вчера казвате: "Утре ще отменя тол системата и винетките", обърна се тя към премиера. Вие персонално не можете да отмените тол системата и винетките, защото това е закон, приет от Народното събрание, посочи Нинова. Вместо да отмените това, което можете - решението на МС за включване на пътища в обхвата на системата, пращате глашатаи по мегданите да обявяват на хората да не изпълняват законите, добави тя.

Тъй като лично поехте и този проблем, то се налага и днес лично да носите отговорност и да обясните на българското общество какъв е този хаос и по какъв начин ще го подредите, завърши изказването си Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика