Нинова към червените кметове: Не се страхувайте, бъдете ярка и категорична опозиция на ГЕРБ по места

БСП ще пише нов закон за местото самоуправение до изборите догодина

Правителството реже парите на всички общини със Закона за бюджета, но след това с постановление на МС, субективно,  финансира общини, управлявани от ГЕРБ. Когато там се излеят парите, идват вече общинските фирми и назначенията. Тази роднинска администрация бива използвана после за избори. Изправят се пред нас и казват: Вие ще мълчите, защото ви бихме на местни избори. Не, няма да мълчим.

Това заяви лидерът на БСП на среща с кметовете и председатели на общински съвети, избрани от БСП.

Ето защо ви моля, тук има общински председатели на общини, които са управлявани от ГЕРБ – бъдете ярка и категорична опозиция на този модел по места! Не мълчете и не се страхувайте. Защото имате нас зад гърба си. Но ние имаме нужда от вашата опора по места. Народът ни се страхува достатъчно. Ние не бива да го правим. Напротив, призова Нинова.

С днешната дискусия обаче, бих искала да обявим и намерението ни, да излезем с едно предложение за абсолютно нов Закон за местото самоуправение и местната власт. Мисля, че можем да си дадем една година срок, той е разумен, и преди местните избори да излезем с цялостно нов закон, който да даде нова философия на местната власт. Защото не може да продължава моделът, по който общините предоставят 80% от услугите срещу 15% от финансовия ресурс, обяви още лидерът на БСП.

 

Цялата реч на Корнелия Нинова:

Макар и предварително планирана, тази среща се провежда в момент, когато държавата ни се тресе от скандали и от ярки примери- как ГЕРБ превръща българските общини в семейни фирми, как се  заемат постове и разпределят обществени пари на роднински фирми. Не е само Хасково, виждате какво става в Ботевград, Габрово, можем да изреждаме още много общини. Това е част от целия порочен модел. Това, което става в Хасково е следствие на умишлено заложена политика от правителството на Бойко Борисов и тази политика си има лице – премиерът Борисов. А тя е – правителството реже парите на всички общини със закон - Закона за бюджета, но след това с постановление на МС, субективно,  финансира общини, управлявани от ГЕРБ. Когато там се излеят парите, идват вече общинските фирми и назначенията. Тази роднинска администрация бива използвана после за избори. Изправят се пред нас и казват: Вие ще мълчите, защото ви бихме на местни избори. Не, няма да мълчим. Казват: Нас народът ни иска, а вас – не и затова няма да казвате нищо. Ще казваме! Защото не народът ги иска, а този политически октопод е задушил свободната воля на народа. И вие, защото сте по места, най-добре го знаете това. Този модел се възпроизвежда постоянно. И ако това продължава, те ще печелят тези избори. Но пак казвам, не по свободната воля на народа, който ги харесва, а заради октопода, който е стиснал за гушата този народ. Затова нашата задача оттук нататък  е да дадем на този народ смелост, че има кой да застане до него, да го защити, поведе. Както виждате, ние го правим на национално равнище, но трябва, като екип, да го направим и по места – национално ръководство, общински председатели, кметове, депутати, всички в екип да разобличим този порочен модел. Ето защо ви моля, тук има общински председатели на общини, които са управлявани от ГЕРБ – бъдете ярка и категорична опозиция на този модел по места! Не мълчете и не се страхувайте. Защото имате нас зад гърба си. Но ние имаме нужда от вашата опора по места. Народът ни се страхува достатъчно. Ние не бива да го правим. Напротив. Трябва да говорим и да дадем смелост на хората да изразяват свободно волята си. Доказали сте, че можете да бъдете лидери.

Тук има кметове с по три, четири, пет мандата. Доказали сте, че можете да водите политика в интерес на хората. Ние обикновено скромно премълчаваме успехите си. И все оправдаваме някакви неуспехи. Край и на това:

Община Троян – Фонд за подкрепа на граждани с тежки здравословни проблеми, Фонд за асистирана  репродукция, Фонд за осигуряване на стипендии на медицински специалисти, за да останат там.

Община Тунджа – без такси в детски градини, детски ясли за всички деца. Достъп до обществена трапезария и социален патронаж на всички жители на 44 села. Безплатно обедно хранене и целодневна организация на всички ученици.

Асеновград – безплатни ясли за 150 деца от общината. Лятна академия за 200 деца. Подпомагат се двойки с репродуктивни проблеми с финансова помощ от 2000 лева. Болярово – Център за възрастни хора, Обществена трапезария с топла храна, топъл обяд за 160 души, детски градини без такси.

Правец – домашен социален патронаж с топла храна по домовете. Летница – финансирана от общината социална услуга – безплатен топъл обяд.

Гоце Делчев- 5 милиона, за да си спасят общинската болница, която беше пред закриване.

И мога да изреждам всеки от вас. Моля да ме извините, че не споменавам всяка община поименно, но всички сте такива – доказани лидери и хора, доказали се, че могат да правят политика, въпреки натиска на държавата, въпреки ограниченията, които се налагат над вас, защото се финансират избирателно едни общини, а нашите – не. Въпреки това, заради политиката, която правите и личните ви качества, вие сте лидери по места. И това оттук нататък трябва да си го говорим всеки ден.

Искаме тази промяна на модела на управление да започнем с нещо конкретно. Промяна в модела на бюджетиране на местната власт. Преди да започна за бюджета, бих искала да отчета изпълненото от мен обещание при първата ни среща преди няколко месеца. Обещахме ви, че ще внесем в Конституционния съд обжалване на процедурата, по която се раздават средства с постановление на МС на определени общини. Това обещание е изпълнено и Законът за публичните финанси в тази му част, която беше променена и дава основание на Борисов да финансира субективно свои кметове, се намира вече в КС и чакаме решение от там.  Така че, на прага на процедурата за бюджета, моля да обсъдим всички проблеми, които сте поставяли досега- за изравнителна субсидия, общинска пътна мрежа, общински болници и училища, ВиК асоциации, идва зима- снегопочистването в нашите общини винаги е било недофинансирано. Защо правителството, което уж е първенец по усвояване на евросредства, забавя с толкова време програмата „Селски райони” и „Регионално развитие”. Загубиха се години от новия програмен период без никакво движение по тези програми и редица други въпроси, които трябва да обсъдим. Всички ваши предложения ще обсъдим за бюджет 2018 г., които депутатите от ПГ ще внесат в парламента. Но бюджетът е първата стъпка, която трябва да обсъждаме.

„С днешната дискусия обаче, бих искала да обявим и намерението ни, да излезем с едно предложение за абсолютно нов Закон за местото самоуправение и местната власт. Мисля, че можем да си дадем една година срок, той е разумен, и преди местните избори да излезем с цялостно нов закон, който да даде нова философия на местната власт. Защото не може да продължава моделът, по който общините предоставят 80% от услугите срещу 15% от финансовия ресурс. Много разчитаме за изготвянето на този нов закон на вас, като хора, които познават материята, всеки ден се сблъсквате с тези проблеми и да го оформим в една национална дискусия, която днес стартираме с бюджета, да бъде обсъждана по всички региони. Да питаме и хората, и гражданските обединения, производители,  лекари, учители. С днешната среща стартираме кампания Бюджет 2018. Направили сме много ясен график за дискусии по региони, за теми, който ще ви бъде предоставен и моля всички да се включат в тези дискусии. Целта е да излезем в края на октомври, когато се гледа бюджетът в парламента, с наш алтернативен бюджет по всички политики, една от които е и може би най-важна – местната власт и самоуправление. Местната власт е най-важна - от клише става реалност. Благодаря ви!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика