Нинова: Някои от променените текстове в пакет „Мобилност” ще ударят още повече по транспортния бранш

Корнелия Нинова

Как България да спечели от своето европредседателство, след като правителството й смята, че докато е начело на Съвета на ЕС, не трябва да защитава национални позиции? Този въпрос зададе пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя даде конкретен пример с декларацията на страните от Вишеградската четворка, с чиито представителите БСП вече ще работи тясно с големи срещи на всеки 6 месеца. Полша, Унгария, Чехия и Словакия са се обявили срещу проекта за следващия евробюджет, в който има по-малко пари за кохезионна политика (т.е. за най-бедните региони) и за земеделие.

Става въпрос за орязване с по 5%, което, според Нинова, ще задълбочи дисбаланса между бедни и богати в ЕС. Поканени да подпишат декларацията са били още 4 държави – Хърватия, Румъния, Словения и България. Само нашето правителство е отказало с аргумента: „Ние сме председатели на Съвета на ЕС, трябва да спазваме неутралитет и да не показваме национална позиция”.

„Вероятно това е направено, за да не се разгневят големите”, коментира Нинова.

Тя посочи и, че по широко отразената тема с разпоредбите за превозвачите не е постигната убедителна победа, а даже някои от променените текстове в пакет „Мобилност” ще ударят още повече по транспортния бранш. Лидерът на БСП даде пример с изискването камионите да се връщат у нас и да напускат страната пълни.

Според Нинова тепърва предстои ключовото гласуване извън комисиите – в Европейския парламент.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика