Нинова обяви оставка, но по нова процедура

Отива на пряк вътрешен вот за председател на БСП

Не отговарят на истината твърденията, че твърдото ядро на БСП не е било мобилизирано да гласува. Ние имаме около 450 005 гласа - това е ядрото на БСП, коментира лидерът Корнелия Нинова пред журналисти в централата на "Позитано" 20.

Само ние като партия увеличаваме в абсолютния брой на получени гласовете на европейски избори. През 2014 г. сме имали 415 хиляди. БСП е единствeнaта, която увеличава и броя свои евродепутати - от 4 на 5, изтъкна Нинова.

Ръководството на партията ще внесе предложение в Националния съвет да бъде стартирана процедура за избор на председател на БСП. Тя ще се проведе по нови вътрешни правила на партията и ще позволи следващият лидер на бъде избран с гласовете на всички членове. Според Нинова, това ще отнеме един или два месеца.

"Разбира се, че процедурата за избор на нов председател е свързана с резултатите от изборите", уточни Нинова на журналистическо питане. Тя призна, че социалистите не са успели да привлекат негативния и протестния вот.

Смятам, че отговорността трябва да е солидарна, на всички – от основни партийни организации до председател, каза още лидерът на БСП. "Ето защо ще предложим да се проведат конференции във всички общини. На тези общински конференции да се направи анализ по места, оценка какво се е случило, защо сме загубили. В Конференциите да има точка от дневния ред – избор на ръководство на общински съвети и председатели“ , съобщи Нинова. Тя заяви, че ще предложи същото и на областните съвети.

"Гордея се с това, че БСП е партията с най-много преференции. Оказва се, че БСП е най-демократичната партия, в която не само дадохме това право, но и го стимулирахме", коментира Нинова. На въпрос за преференциите, получени от Сергей Станишев тя коментира: "Ако симпатизантите ни са разместили листата, приветстваме го".

Освен това, от утре в БСП ще обсъждат дали да се върнат в парламента.

Според Корнелия Нинова обаче отсъствието на парламентарната група на БСП е парламента не се е отразило върху изборния й резултат.

„Голямата ни тревога и то за България е ниската избирателна активност, особено на фона на това, което се случи в Европа като избирателна активност. Смятаме, че това е урок за всички партии, да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват“, посочи Нинова.

„Ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и държавността“, заяви лидерът на БСП и допълни, че ниската активност прави значим корпоративния и купения вот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика