Нинова прати депутатите ветерани в запаса (обзор)

Председателят на БСП вече ще се избира пряко, ще може да е начело на партията два мандата, а червените депутати ще бъдат в парламента не повече от 12 години - това гласят основните промени в устава на БСП, приети на втория, последен ден от конгреса в НДК.

Въпреки предварителните заявки на засегнатите от реформата, предложена от лидера Корнелия Нинова, делегатите гласуваха новите текстове в основния партиен документ.

Най-спорната промяна - председателят на партията да се избира пряко, а не от конгреса, както беше досега, вече е факт. Открит остава въпросът как ще бъде отзоваван въпросният лидер, в случай че се окаже  неуспешен или повел социалистите по грешния път.

„За“ предложението за пряк избор гласуваха 483 делегати, 86 бяха „против“, 37 - „въздържали се“.

Сред най-върлите противници на тази промяна се оказа Георги Божинов, който бе категоричен, че това превръща БСП в лидерска партия и че за първи път ще имат председател, който е над конгреса и над Националния съвет.

„България има нужда от свежест в политическите физиономии и засилване на пряката демокрация“, обърна се към делегатите бившият депутат Атанас Зафиров. Рамо за промяната „Нинова“ дадоха и други бивши народни представители като Кристиан Вигенин и Кирил Добрев.

Въпреки ожесточените обструкции срещу 12-годишния престой в парламента промяната мина с 532 гласа „за“ и 49 „против“. Това означава, че в следващия парламент ветераните ще минат в запаса. С най-дългогодишен депутатски стаж в момента е Янаки Стоилов - 21 г., следван от Георги Божинов - 17 г., Михаил Миков - 16 г., Димитър Дъбов - 15 г., Атанас Мерджанов - 14 г.

В БСП има недоволство от това, че народни представители, които са на границата на този „стаж“, не са засегнати от промяната и след нов мандат на практика ще имат 15 г. престой в НС.

Конгресът на БСП бе закрит от Стефан Данаилов, който определи форума като исторически и прогнозира, че след победата на президентските избори предстои нова победа през март. Той се обърна към Нинова с цитат на Конфуций: „За тези, които говорят зад гърба ти, това е знак, че ти си пред тях.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика