Нинова реши да поостане и да доскапе БСП

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Създалият хаос не може да го подреди, а ще го раздуха още повече

За преобладаващите в партията опитни активисти тя е очевидна „парашутистка“ в червения елит

Жалка картинка е тази партия, щом редовно я спасяват с интриги, водевилни постановки и клоунади

След изборите за евродепутати председателката на БСП публично подаде оставка и свика заседание на конгреса. За да се отвори процедура за избор на нов партиен шеф, като и тя щяла да се кандидатира за поста.

Междувременно си организира вопли от провинцията „Не си отивай, не ни изоставяй!“ и шумни агитки за подкрепа в заседателната зала. Дежурният от много години по възхвалата и спасяването на водачите на соцпартията актьор Стефан Данаилов надлежно я помоли да оттегли оставката си, да успокои и спаси партията. Роден лидер била тя и танк дори?!

Жалка картинка е тази партия, щом редовно я спасяват с интриги, водевилни постановки и клоунади. Роденият лидер не лиже, където е плюл. Подадена оставка не се обсъжда - това е принцип! Щом си я подал публично, крайно унизително е да я оттегляш на заседание, свикано именно за приемането й. Обидно е за тези около 600 делегати, привикани да я измъкват от калната яма, в която сама се натика. Сред тях има и сериозни партийци, разбират, че е велика глупост да се сменя лидер месеци преди важни избори, но разбират още, че точно тя я скалъпи.

Глупост беше и излизането от Народното събрание на парламентарната им група по нейна инициатива, глуповато сега изглежда и връщането им там. Учудвам се и на Асланов, казва Данаилов: „Да казва: Аз ви заблуждавах, че печелите напред, за да не ви отчайвам. Може ли такова нещо? Да ни мами! И да му плащаме за това.“ Ами социологът е залепен за Станишев, сега върви плътно с Нинова в ръководството, след като през 1990 г. демонстративно напусна партията с АСП. От вчера прави пари покрай БСП! Със знанието на съответния партиен шеф, разбира се.

Аз създадох този хаос

и аз ще трябва да подредя нещата,

заяви Нинова. Ето как изглежда партията според думите u на конгреса: „От две години на върха в БСП се бият две тенденции, промяна срещу статукво. Този сблъсък отслабва партията и ви обърква, демотивира, смазва по места... Изтощихме партията, измъчихме хората си по места, да работят, да тичат, а ние да им се отблагодаряваме със скандали и борби кой да води бащина дружина. Накрая ще останем без дружина.“ Затова в позата на Спасителка ще поостане, чрез оттегляне на оставката, не чрез избор.

Образец за смело поемане на отговорност! Който е надробил кашата - да си я сърба, важи и за създадения хаос. Който го е създал, може само да го раздуха още повече. Дори само за това признание следва да я натирят при първа възможност. За признанието, че при нейното ръководство партията реално е отслабена, хората са измъчени и

на хоризонта се очертава оставането без бащина дружина

- още повече. Тя е избор на същия национален съвет, отговорна е за изострянето на битките в него, значи не е обединителят, а съществената част от проблема.

„Мисля че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки... Много е важно България да не остава без политическа опозиция“, казва президентът Румен Радев. Излиза, че без Нинова ще катастрофира демокрацията у нас. Няма. Но с нееднократните си и често прозрачни намеци в нейна полза самият той не изглежда твърде надпартиен и смалява рейтинга си. Тъй като дори най-аргументираната му критика на правителството и ГЕРБ се възприема като даване рамо на БСП.

За същността на подкрепата за Нинова в Националния съвет „Труд“ писа през 2016 г.,  преди да я изберат: „За преобладаващите в партията опитни активисти тя е очевидна „парашутистка“ в червения елит, представителка на приватизаторската банда назначенци в СДС... застаналите зад кандидатурата u лица и групи я познават, ще им поднесе изненади...“ Поднесе ги неочаквано бързо. Изхвърли от бюрото не само Гергов, но и други видни социалисти-строители на съвременния капитализъм.

Сега те според нея са главните виновни за състоянието в партията, а тя има само някои трески за одялкване. Например е недостатъчно гъвкава, но ще се ошлайфа по някое време. Твърде различни интереси имат ощетените от нея партийни активисти,

групичките им не успяват да ги синхронизират

и създадат целенасочена линия на поведение. Преди изборите допуснаха много груба тактическа грешка - застанаха зад кандидатурата на Станишев за евродепутат и така за делегатите на конгреса се очерта дилемата „Нинова или предводителят на джендъристите в ЕС“.

Само с озлобление не става, а пари и Нинова може да извади. Освен това тя се показа като добра ученичка на седесарския водач Иван Костов, преди и по време на конгреса приложи успешно негови хватки от 90-те години. Противниците u същевременно се изложиха като конспиратори, знаеха за подготвената игричка с оставката, фактически не предложиха разбираема за партийците политическа позиция със здрава критика срещу вредната за БСП линия на Нинова.

Поостана на поста Корнелия, макар и на една кълка, остава и линията, водеща към доскапването на БСП. Не случайно

днес тя говори за „ступор и гняв в партията...

пред разпад... предстоят местни избори, а ще отидем на тях разбити... „ Разбира се, казва го с позата на единствената, която може да спре тези явления и процеси, но това е диагнозата и тя не е лечението. Значи председателството u в БСП следва да се приеме по хегелиански - всичко съществуващо е разумно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи