Новата звезда в тениса: Възстановявах, като си лежах пред телевизора

Aug 17, 2019; Mason, OH, USA; Daniil Medvedev (RUS) poses for a photo with the Rookwood Cup after defeating David Goffin (BEL) during the finals of the Western and Southern Open tennis tournament at Lindner Family Tennis Center. Mandatory Credit: Aaron Doster-USA TODAY Sports

Защо да се отнасям сериозно към тениса, там се иска невероятна отдаденост и психическа устойчивост – казва допреди 2 години новата звезда в аристократичния спорт Даниил Медведев. - Имам усещането, че в това няма смисъл.

Само за 12 месеца обаче руснакът спечели най-много мачове през годината (44), като остави след себе си Рафаел Надал (41). Влезе в топ 5 на света със спечелване на титлата на „Мастърс“-а в Синсинати, а сега отива като един от фаворитите за откритото първенство на САЩ.

Роден е в Москва преди 23 години. Няма нищо общо с финалиста на „Ролан Гарос“ от 2004-а Андрей Медведев или с премиера на Русия Дмитрий Медведев. Но заради фамилията си руските тенисисти му дават прякора Министъра.

Даниил започва да играе тенис на 6 г., макар че преди това е пробвал шахмат и плуване. Но треньорът го харесва, младият талант започва да прогресира на корта и така започва кариерата му.

През 2016-а обаче го обвиняват в расизъм. Тогава той се скарва със съдията на турнира в Саван (САЩ). Медведев играе с тъмнокожия Доналд Янг и по време на спора си с рефера избухва: Зная, че с него сте приятели...“, с което изказа съмнение за обективността на арбитъра.

До скоро руснакът е доста избухлив. Миналата година, например, се скарва със Стефанос Циципас в Маями. Гъркът не му се извинява за рикоширала топка, стои дълго време в тоалетната, а накрая го нарича с нецерзурни думи. Но се успокоява след работа с психолог, а и жена му помага (женят се през септември).

Когато е на 16 години Медведев решава, че за да има прогрес, трябва да живее в топла държава и кортовете да са на една ръка разстояние. Така се установява във Франция и вече свободно говори френски. Но признава, че тъгува за Русия. „Различни манталитети – казва той. - Макар че повечето ми приятели са руснаци.“

Заради тениса Даниил много време прекарва в Монако, а тренира в Кан под ръководството на Жил Сервар. Специалистът акцентира върху психологичеките и физическите аспекти на развитието му и изцяло променя отношението на Медведев към тениса.

„С Жил имаме прекрасни отношения – признава руснакът. - Никога не ми казва: „Направи така“. А използва: „Мисля, че това ще ти помогне“. После се питам: А дали наистина ще ми помогне това, което ми каза?“.

Така специалистът коригира и наивният му подход към спорта. „Не се занимавах с никаква физическа подготовка – признава Даниил. - Мислех, че най-доброто възстановяване е почивката - да си лежа и да си гледам телевизия. Но се оказа, че не е така.“

И тенисът става неговият живот. Медведев променя и разбирането си за високите играчи. Самият той е 198 см, но е нетипичен ръстов играч. И ако високите тенисисти бързат да забият топката, то играта на Даниил е базирана на стамилност и търпение. Дългите му крака умножени с голяма скорост му позволяват с няколко крачки да покрие линията зад гърба си, затова той спокойно си прави дългите разигравания и си създава най-добра ситуация за атака. Силното му оръжие е бехкенд с двете ръце, а вторият сервис изпълнява стабилно като първия. „Опитах се да върна топката, но не успях – признава Новак Джокович, една от „жертвите“ на Медведев в Синсинати. - Трудно е да се подготвиш, когато и вторият удар е толкова мощен и стабилен.“

С една дума „уникална“ е играта на Медведев, а специалистите очакват още изненади от руснака дори на започващото от понеделник открито първентво на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт