Нова глоба за шофиране без винетка (обзор)

Вдигат санкциите, спират от движение автомобила

Въвеждаме компенсаторна такса като глоба за водачите, които карат без винетка, обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Тя ще е под формата на стикер, който ще важи 24 часа и ще се заплаща веднага. Таксата ще бъде една и съща както за незалепена, така и за липсваща винетка.

В момента са пуснати за обществено обсъждане проекти на промени в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси, след което ще се предложат законови промени, за да се налагат по-строги санкции на нередовните водачи, заяви министърът.

Те предвиждат спиране на превозното средство, както и достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да се намалят до минимум опитите за злоупотреби, допълни Павлова.

По думите й при проверки това лято е установено, че около 95 на сто от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер.

„Пътуващите българи са по-изрядни. Виждаме голям проблем при гастарбайтерите. При проверени 10 000 транзитно преминаващи автомобила и превозни средства 9000 са или с незалепен стикер, или невалиден непродупчен, или без закупен стикер”, каза Павлова.

Тя отчете, че след увеличаване на цената на винетките са събрани 100 млн. лв. повече, като сумата надхвърля 300 млн. лв.

Като брой продадени винетки също има сериозно увеличение с около 200 000 стикера. Данните показват, че намаляват продажбите на седмични винетки за сметка на сериозно увеличение на месечните, уточни министърът.

Две тапи по-малко вече има по магистрала „Хемус”, тъй като предсрочно завърши ремонтът на виадукт „Елешница” и на двата виадукта при км 41. От днес

беше възстановено нормалното движение и в двете ленти. Ремонтът беше инспектиран от министър Павлова заедно с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

5,3 млн. лв. от бюджета на АПИ са вложени в ремонта на виадуктите при 41-ви км, а над 15 млн. лв. е инвестицията, осигурена от правителството. Остават ограниченията за движение поради ремонтите на тунелите на „Витиня” и „Ечемишка”, които ще продължат до пролетта на 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България