Нова детска ясла ще има в най-големия квартал на Сливен

Детска градина „Рай – 2“ в Сливен ще бъде ремонтирана, с което ще се създаде възможност за разкриването на детска ясла с две групи в най-големия сливенски кв. „Дружба“.

В Тополчане вадят от фризера недовършената сграда на ново училище

Детска ясла с две групи ще бъде разкрита в най-големия жилищен квартал в Сливен, съобщиха от местната администрация. Това ще стане възможно с извършването на основни ремонти на детска градина „Рай – 2“ в жилищен комплекс „Дружба“.

Към момента забавачницата посещават 265 деца. След 5-6 месеца, когато приключат строителните дейности, ще се отворят места и за най-малките жители на квартала на възраст от 10 месеца до 3 години. За всяка яслена група ще бъде обособена занималня с кът за хранене, спалня, гардеробна, кухненски бокс, санитарен възел. За игри на открито са предвидени площадки, ще има комбинирани съоръжения, пързалки и закрити пейки. При ремонта един от трите корпуса на забавачницата ще бъде преустроен в кухненски блок. Така детското заведение ще отговаря на новите нормативни изисквания и Закона за храните, като ще може да приготвя до 300 порции дневно. Ремонтите се финансират със средства на общината, уточниха още от администрацията.

През тази година се очаква да бъде размразено строителството на ново училище в Тополчане, което е едно от най-големите села в Сливенска област. Изграждането започна в края на миналия век, но вече повече от 2 десетилетия не е сложена една нова тухла заради липса на финансиране. За възобновяване на дейностите Сливен получи 1,4 млн.лева от правителството. Предстои да бъдат актуализирани съществуващите проекти за новия корпус на училището. По някаква ирония, Тополчане е сред двете най-големи села в областта, които нямат детски градини въпреки големия брой на децата.

На 22 март т.г. ОУ „Св.Паисий Хилендарски“ ще отбележи 160 години от създаването си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони