Нова експертиза отложи присъдата на съдения за изнасилване екскмет на Стрелча

Пловдивският районен съд отложи решението си относно присъдата на обвинения в изнасилване бивш кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев заради поисканата от адвокатката му Ташкена Колчева нова дактилоскопска експертиза. Тя касае отпечатък от пръст върху бутилка от водка "Белая березка" (Белая берьозка), намерена в стаята в хотел "Стрелча", където според прокуратурата Евстатиев е изнасилил 16-годишната Ирена Белухова, който не е нито негов, нито на момичето. Затова адвокат Колчева поиска дактилоскопска експертиза за въпросната следа, която трябва да покаже дали отпечатъкът не е на Иван Виденов, шофьора на Евстатиев.

"Чашите, от които двамата са пили водка, са били мити, както и бутилката", съобщи адвокатът на Ирена Иван Грошев. "Държа на тази експертиза, защото свидетелят Иван Виденов лъже. Той знае всичко за отношенията на Евстатиев и Ирена и може да каже истината, но се крие, защото е заплашван. Той не е бил в стаята в момента на съвкуплението, но после се опитал да почисти", категорична е Ташкена Колчева.

Преди делото във вторник в Районен съд-Пловдив тя обяви, че Иван Виденов отказва да дава показания и свидетелства, след като гумите на колата му били срязани и бил заплашван, но не уточни от кого. Адвокат Колчева добави, че ако Виденов не се яви доброволно на процеса срещу Иван Евстатиев, ще бъде доведен принудително.

Процесът срещу Иван Евстатиев бе при закрити врати заради твърде деликатни подробности от интимен характер и съдията Димитър Кацарев допусна в залата само призованите свидетели. Сред тях бе и братът на подсъдимия Димчо Евстатиев. "Брат ми не е изнасилвач, а жертва", декларира той. Екскметът на Пазарджик и Стрелча отказа да говори пред репортерите, както и жертвата му Ирена Белухова, която бе придружавана от родителите си и своя приятелка.

"Близо 11 месеца след случилото се през януари тя продължава да не ходи сама на училище и винаги е придружавана от една своя приятелка", разказа адвокатът на жертвата Иван Грошев. Той допълни, че семейството е завело и граждански иск срещу Евстатиев за обезщетение от 10 000 лв. "Ще искам осъдителна присъда и не виждам причина тя да не е ефективна", допълни адвокат Грошев.

Според защитничката на Евстатиев клиентът й не отрича, че е имал полов контакт с 16-годишното момиче, но твърди, че той е бил доброволен. Районният прокурор Атанас Илиев също настоява за ефективна присъда на Евстатиев, обвинен в извършване на две престъпления - по чл. 152 ал. 2 от НК и по чл. 193 ал. 1 от НК. За едното законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а за другото - 6 месеца затвор и до 500 лв. глоба. По делото срещу Иван Евстатиев са разпитани 21 свидетели и 10 вещи лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България