Нова Загора иска да намали броя на пешеходните пътеки

Общините трябва да намерят хиляди и десетки хиляди левове за преначертаване и нови знаци

Общината в Нова Загора иска да бъде направен анализ от вещо лице, което след обход на уличната мрежа в 23-хилядния град да определи къде действително има нужда от пешеходни пътеки тип „зебра”. Искането ще бъде внесено в Агенция „Пътна инфраструктура” – съобщиха от областната администрация в Сливен. Общината очаква, че след подобен анализ броят на пешеходните пътеки ще бъде чувствително намален, а с това – и разходите за привеждането им в съответствие с последните нормативни промени. С тях се увеличава размера на пътеките тип „зебра” и ширината им вече трябва да е 3 метра, задължителни стават надписът „Погледни” върху асфалта, както и вертикалната маркировка с предупредителните знаци „Деца” и „Пешеходна пътека” от двете страни на пътеките.

През последните години общината успя да ремонтира цялата улична мрежа в града, бе поставена и маркировка. Но привеждането на пътеките според новите изисквания би струвало близо 100 хил.лева, а толкова средства не могат да бъдат осигурени от местния бюджет. Само поставянето на един предупредителен знак, включително с поръчката, доставката и монтажа, излиза около 100-ина лева. Към момента  339 са пешеходните пътеки тип „зебра” в Нова Загора. Половината от тях са в много добро състояние, 88 имат надпис „Погледни”. Необходими са общо 1 086 предупредителни знака. Всички пътеки тип „зебра” са с ширина от 2,5 метра, каквито бяха изискванията преди промените.

Подобно е състоянието на уличната маркировка и в община Сливен. В двете малки общини в областта - Котел и Твърдица, пътеките са „тесни”, в лошо състояние или липсват пътни знаци. Преначертаването на пешеходните пътеки, купуването и поставянето на всички необходими предупредителни знаци ще струват десетки хиляди левове, а подобен свободен ресурс в местните хазни няма - оплакват се общински експерти. Общините се надяват на помощ от държавата, за да могат да приведат маркировката според изискванията на закона. В същото време статистиката е стряскаща. По данни на МВР за 2016 г., една четвърт от всички катастрофи в страната с ранени, пострадали и загинали са били пътните произшествия с пешеходци. Юристи съобщиха, че вече имало прецеденти в съдебната практика - произшествия с блъснати пешеходци на пътека тип "зебра" претърпявали обрат след влизането в зала, тъй като пътеката не отговаряла на изискванията на закона и не представлявала зона за пресичане, ако лентите са боядисани в червено и бяло, например.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България