Нова комбинирана терапия за тежко онкоболни въвеждат в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Нова комбинирана терапия за тежко онкоболни въвеждат в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Лъчелечение, съчетано с таргетна (прицелна) терапия, се извършва вече в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщи началникът на клиниката по лъчева терапия д-р Мария Влайкова. Според нея комбинирането на двете терапии е един от най-успешните методи при лечение на пациенти със злокачествени тумори на главата и шията, които са един от най-тежките онкозаболявания.

Таргетната терапия е нов вид системна противотуморна терапия, фокусираща се директно върху раковите клетки. "При плоскоклетъчни карциноми, каквито са повечето тумори на главата и шията, има свръхпроизводство на епидермален растежен фактор, като той стимулира оцеляването на туморните клетки и метастазирането им. Като противодействие се използва медикаментът "Erbitux" (Cetuximab). Той е моноклонално антитяло, което се свързва с този растежен фактор и блокира или намалява нивото му.

Освен това този медикамент има директно действие върху туморните клетки. Това е единствената таргетна терапия, одобрена в ЕС за лечение на плоскоклетъчните карциноми като злокачествените тумори на главата и шията. Комбинираното лъчелечение с "Erbitux" допринася за значителното увеличение на локалния контрол и осигурява по-дълъг период без прогресия на заболяването и по-висока обща преживяемост", допълва д-р Мария Влайкова.

Чрез комисия, в която участват и квалифицирани химиотерапевти от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, Клиниката по лъчетерапия самостоятелно осигурява химиотерапевтични и таргетни лекарства. Самата клиника разполага с 50 легла, а съвсем скоро след предстоящ основен ремонт за 2 млн.лв., ще има и изключително модерно обзаведени стаи, ВИП стаи, стаи с инсталация за О2 снабдяване, както и нов 4D компютърен томограф. В клиниката по лъчева терапия в УМБАЛ "Свети Георги" има четирима лекари с над 30-годишен стаж и трима физици с над 10 години опит в работата с линейни ускорители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве