Нова наредба вае облика на София

Уреждат зоните за небостъргачи

Столичната община обмисля въвеждането на наредба за дизайн градската среда, която да регламентира начина, по който ще из­глеждат сградите в София. Тя ще предвижда какви дограми ще се използват, къде ще са разположени климатиците или рекламните елементи по фасадите на сградите, какви ще бъдат самите фасади и др.

“Идеята е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички тези изисквания не само към фасадите, а и към градското обзавеждане и елементите на средата. Защото хаотичното разпиляване на рекламата, поставянето не само на климатици, а и на различни типове дограма в момента никъде не е регламентирано”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. За нарушителите за първи път ще има и санкции. Това става възможно с проекта за Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

В проекта се предвиждат зони за високо строителство при 7-ми километър на бул. “Цариградско шосе” и в западно направление по бул. “Царица Йоана” срещу Околовръстния път. Възможността за високи сгради около Централна гара също не е отпаднала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България