Нова синтетична дрога отключва тежка агресия

Наркотикът вече навлиза на нелегалния пазар нас

Нов вид синтетична дрога, наречена "Канибал", навлиза на нелегалния пазар с наркотици у нас. Тя води до тежки агресивни състояния. Все повече пада и възрастовата граница на децата, пробвали наркотици.

Като "Канибал" това вещество е известно само в България, обясни Александър Панайотов, директор на Дирекция "Национален фокусен център за наркотици и наркомании", по БНР.

"Наричат го "Ванила скай", "Синьо кадифе", "Облак 9" и т.н. Трудно е да се определи защо е наречено "Канибал". Проверихме в Европейската мрежа, няма съобщения за канибализъм. Реално е поставено под контрол още през 2011 година. Този вид наркотик е със стимулиращ ефект, предизвиква еуфория и активност, нежелание за хранене и пиене на вода, при по-силни дози може да доведе до насилие и дори до самоубийство. Води до 10 пъти по-силна зависимост, отколкото при метамфетамините", каза Панайотов.

"Нашите изследвания показват, че най-често употребата на наркотици започва между 13 и 15 години. През последните години има леко повишение като цяло сред общото население", каза още Панайотов.

Експертът подчерта, че ако имат добър диалог с децата, родителите ще могат да забележат тревожни промени в поведението и навреме да се обърнат за консултация към специалист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право