Нова система на плащане на сметките отново ще повиши цените на газа за населението в Украйна

газ

Нова система на плащане на сметките за газ влиза в сила от днес в Украйна, което ще доведе до повишаване с 40 процента на цената на синьото гориво за украинците.

Националната комисия за енергетика и комунални услуги реши да извади от тарифите за газа стойността на неговото транспортиране и разпределение. А вместо това въведе месечна абонаментна такса за поддръжка на газо-разпределителните мрежи независимо от обема на потребление, съобщи ТАСС.

На 1 март Украйна повиши с 26 процента и тарифите на електроенергията за населението. Решение за поскъпване на тока бе взето още през февруари 2015 година. То предвижда нарастване на цените на пет етапа за период от две години.

Цените на комуналните услуги в страната се повишават значително вече трета поредна година. Тарифите за отопление скочиха със 71,5 процента, а за топла вода - с 57 на сто. Газът за населението поскъпна на практика тройно, а електроенергията - почти двойно, посочва ТАСС. Експерти предупреждават, че тази тарифна политика ще увеличи неплащането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят