Нова система ще показва кой влиза и излиза от Шенгенската зона

Депутатите от Европейския парламент одобриха на пленарна сесия в Страсбург проектодиректива за влизането в действие в ЕС на нова система за контрол при пресичането на границите, съобщават световните агенции.

Става дума за т.нар Entry/Exit система, предназначена за контрол на влизането в Шенгенската зона за 90 и 180 дни и излизането на лица от трети страни.

Предлаганата система ще бъде автоматизирана. С нейна помощ граничните служби ще проверяват данните в биометричните паспорти на лицата, пристигащи с безвизов режим с ЕС, така и от държави, в които получаването на виза е задължително.

В микросхема в паспорта ще бъдат въведени снимка на притежателя и пръстовите му отпечатъци. Автоматичната система ще сверява направената от нея снимка на лицето с електронната фотография в паспорта. Така ще се гарантира контрол върху нелегалната миграция. При излизане системата ще изчислява колко време е прекарало лицето в ЕС и дали не е превишило разрешения по визата му срок.

Системата ще бъде централизирана и ще бъде свързана с единната система за визови данни на ЕС и с електронните бази данни на Европол.

В случай на отказ за влизане в Шенгенската зона в паспорта на лицето ще бъде правена специална отметка – кръст с неизличаващо се мастило върху печата на визата. Освен това на страницата в паспорта ще се добавя и специален буквен код, обозначаващ причината за отказ.

Данните за лица, които не са нарушавали правилата, ще се пазят 3 години, а за нарушителите – пет.

Авторът на доклада Агустин Диас де Мара Гарсия каза, че атентаторът на коледния базар в Берлин е успял цели 15 пъти да преминава границите на ЕС с фалшиви документи и под фалшиво име.

Ако системата бъде одобрена от Европейската комисия, тя ще влезе в сила от 2020 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа