„Новичок“ пак скара Лондон и Москва (обзор)

Двама британци изложени на съветското бойно вещество

Великобритания пак иска от Русия информация за атаката по Скрипал

Нов скандал между Великобритания и Русия е на косъм да избухне след втори случай на отравяне с “Новичок” в кралството.

На разработеното от СССР нервопаралитично смъртоносно вещество през март в Солсбъри бяха изложени бившият агент на руското разузнаване ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава британските власти обвиниха за атаката Москва, което тя отрече, но в резултат Западът изгони 100 руски дипломати. След лечение в болницата в Солсбъри Сергей и Юлия се възстановиха и бяха изписани.

В новия случай на отравяне с “Новичок” пострадалите са двама британци, мъж и жена. Чарли Роули (45 г.) и Даун Стърджис (44 г.) бяха намерени в безсъзнание в събота в дома им в Еймсбъри, на 11 км от Солсбъри. Първоначално се смяташе, че те са пострадали от наркотици, но след направени изследвания било установено, че са били изложени на “Новичок”. Новината за това бе оповестена вчера от полицията.

Органите на реда посочиха, че няма данни двойката да е била нападната умишлено, както и че нищо в биографиите им не предполага те да са потенциална мишена на атака.

Но властите в Лондон свързаха двата случая. “Великобритания се насочва към хипотезата, че двамата жители на Еймсбъри са станали жертва на последици от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал”, каза държавният министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс. И прикани Русия да даде подробности за нападението срещу бившия шпионин, за да “попълни някои от съществените бели петна” по атаката срещу Скрипал. “Руснаците са тези, които могат да изяснят нещата, за да може хората във Великобритания да са в безопасност”, заяви Уолъс.

Отговорът на Москва не закъсня. “Признавам, че не знам кой е Бен Уолъс. Но той като министър бе трябвало да знае, че Русия предложи да сътрудничи на Великобритания в разследването (на случая “Скрипал”) много отдавна. За съжаление британската страна не прояви интерес към това предложение”, каза вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. И допълни, че е много обезпокоен от повторното използване на такива вещества в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят